Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na školách lítají facky a bují agrese. Expert řekl, jak poznat bezpečnou budovu

Autor: Nikola Forejtová - 
28. května 2019
05:20

České školy nejsou dost bezpečné, míní odborníci. Podle Asociace bezpečná škola chrání spíš majetek než lidi v nich. Příkladem může být incident, který se stal před pěti lety ve Žďáru nad Sázavou, kdy se schizofrenička Barbora bez problémů dostala do areálu školy, kde zavraždila Petra (†16). Hrozby se skrývají přitom i v budově školy. Řada žáků je podle odborníků agresivní a nezdráhají se učiteli nebo spolužákovi vrazit facku. Blesk Zprávy přináší tipy pro rodiče na to, jak poznat bezpečnou školu. 

Incident ve Žďáru nad Sázavou z října 2014 vyvolal vlnu kritiky ohledně slabé bezpečnosti na školách. Barbora se totiž do areálu i samotných prostor školy dostala naprosto bez problémů. Dva roky předtím dokonce vnikla do areálu jiné školy v Havířově.

Odborníci i pět let po tragédii stále bijí na poplach, bezpečnost ve školách se totiž podle nich o moc více nezlepšila. „Zatím na tom nejsme jako v USA, kde jsou incidenty daleko častější, ale už se staly i u nás,“ míní Asociace bezpečná škola.

V USA jsou podobné i mnohem horší tragédie výrazně četnější. Výjimkou ale už není ani Slovensko, kde v únoru šokoval příběh dvanáctiletého chlapce, jenž přímo uprostřed výuky postřelil svého spolužáka vzduchovkou do hlavy.

Čipy, kamery, vrátný anebo špehování?

Odborníci uvádí, že bezpečnost na školách je orientovaná spíše na majetek, nežli na osoby samotné. Do „parády“ si vzali i slib hnutí ANO před podzimními volbami, že ke vstupním dveřím i na chodby škol instalují kamery. „Jako prevence jsou kamery zajímavé, realizace je ale spojena s mnoha komplikacemi. Pomohlo by alespoň připojení venkovních kamer na budovách škol tak, aby monitorovala rizika v okolí,“ vysvětluje bezpečnostní manažer M2C Radek Végh, který má na starosti skupinu soukromých britských mezinárodních škol.

Expert dodává, že by se muselo jednat o velmi drahé kamery, které umí samy vyhodnotit nestandardní situace a kontaktují správce nebo jinou odpovědnou osobu.

Barbora Orlová má za vraždu Petra Vejvody cejch nebezpečné vražedkyně. Barbora Orlová má za vraždu Petra Vejvody cejch nebezpečné vražedkyně. | archiv Blesku

Řada škol se ale s bezpečností už posunula. Žďárská škola například od incidentu nepouští rodiče ani do šaten. „Nastala výrazná změna v zabezpečení škol po tragickém incidentu. MŠMT vydalo metodický pokyn a uvolnilo určitou sumu peněz na zabezpečení proti vstupu cizí osoby na půdu škol. Školy také měly zpracovat krizové plány při mimořádné situaci ve škole,“ řekla Blesk Zprávám metodička Markéta Illová. Některé školy už navíc měly určité nástroje k dispozici, například zvonky nebo videotelefony.

Převážně pak základní školy disponují odpovědným vrátným a zavádí se i vstupy na čipy. K útokům ale často dochází nejčastěji při ranním příchodu žáků do školy, kdy je kontrola. Podle odborníků je tak důležitý přehled o tom, kdo se ve škole nachází.

Metodička rovněž dodává, že se ale řada škol stále prezentuje jako otevřená, zejména pro vstup rodičů či návštěvníků řady akcí, které se na škole konají. Záleží také na vratném a na jeho přístupu k práci – někteří totiž mohou být benevolentnější a někteří zase nedokážou vyřešit problém se vstupem rodiče, který se nechce ani zapsat do návštěvní knihy. 

Nebezpečí hrozí zevnitř, varují experti

Školy ale alarmují hlavně před útokem zvnějšku. Jak v USA, tak i při zmíněném incidentu na Slovensku se totiž útočníkem stává sám žák nebo dokonce učitel. Stupňují se hlavně fyzické útoky. V úterý 21. května dokonce asociace zveřejnila případ, kdy na základní škole Za Chlumem v Bílině jedna z žaček šesté třídy vrazila svému učiteli facku.

„Se stupňující se agresivitou žáků, zejména pokud jsou ve škole žáci s výraznými poruchami chování či dokonce psychiatrickými diagnózami, stoupá i rizikovost prostředí. Dříve jste se zranili ve škole maximálně při nerespektování pokynů učitelů – klasické běhání po chodbě, skákání ze schodů a podobné kratochvíle. Dnes vás na chodbě může ohrozit spíše ten agresivní žák,“ varuje metodička. 

Uvádí příklad, kdy se může dítě dostat do rvačky a v tu chvíli nepomůže ani bezpečnostní rám, vrátný nebo kamera. Agresivita se totiž může lehce obrátit proti učiteli a zároveň může pokus o odtrhnutí rvoucích se dětí způsobit problémy s rodiči. Ignorování konfliktu pak může způsobit, že se žáci zraní navzájem.

„Není divu, že řady učitelů opouštějí školství, řady školních metodiků prevence také končí, protože při plném úvazku nestíhají radit kolegům, natož řešit konkrétní situace či dokonce provádět tu prevenci. A to je smutný fakt,“ reaguje Illová.

Podle prezidenta asociace Libora Sladkého je důležité vnímat varovné signály na sociálních sítích. Špehování náznaků násilí či depresivního nebo agresivního vyjadřování by tak podle expertů mohlo pomoci prevenci.

Jak poznat bezpečnou školu  

Řádně zabezpečená škola je podle bezpečnostního manažera Végha poměrně zajímavá výzva. Pomoci rodičům může to, že si položí několik otázek a pokud si na ně odpoví kladně, mají vyhráno. 

  • V jakém stavu je budova?
  • Je v lokalitě školy hlášena častá trestná činnost?
  • Jaká je doprava v okolí – dohlíží na přechodu policie?
  • Kontrolují se osoby vstupující do budovy?
  • Je vstup do budovy regulovaný?
  • Dostane se do školy někdo bez povšimnutí?
  • Hlídá škola, s kým dítě odchází?
  • Je v budově požární signalizace a protipožární pomůcky?
  • Nachází se ve škole funkční kamerový okruh?
  • Jsou zde i jiné bezpečnostní technologie?
  • Jsou ve škole rozmístěny lékárničky?
  • Má škola přístupné únikové východy a trasy?
  • Nacvičuje škola reakce na krizové situace?
  • Spolupracuje škola s bezpečnostní agenturou?

Většina bodů počítá s ochranou před hrozbou zvenčí či s živelnou katastrofou. Agresivitu dětí a učitelů ale kamera nezastaví, proto je podle expertů čas na prevenci a kladení většího zřetele na náznaky problémů. Učitelé naráží i na problémy s inkluzí, kdy jsou s dětmi v jedné třídě problémoví nebo nemocní žáci. 

ivad ( 28. května 2019 08:05 )

Redaktoři, kontrolujete si po sobě, co "vyplodíte"? Článek plný kostrbatých vět, viz třeba "spolupráce škola s bezpečnostní agenturou".... chodili jste vůbec na základní školu?

Taurus70 ( 28. května 2019 07:09 )

Rezat je po tech hubach az je budou mit modre dacany👿👿

PPP150W ( 28. května 2019 05:39 )

Odpověď "ano" na druhou a šestou otázku mě moc neuklidní a na první je poněkud nesmyslná. Četl to někdo po sobě?

Zobrazit celou diskusi