Takovou účast totiž nikdo nečekal. Zahrada vily v ulici Pod Hradbami, kterou thajské velvyslanectví koupilo v roce 1996, praskala čtvrteční večer doslova ve švech. Bez přehánění lze říci, že se tvořily fronty i na fronty. „Je jednou z thajských tradic pozvat své přátele domů. Jelikož pocházím z Thajska, mnoho přátel v Praze neznám. Říkala jsem si, zda bych tedy nemohla některé poznat tak, že si je pozvu k sobě domů,“ vylíčila s úsměvem její excelence, která v Praze na postu velvyslankyně působí teprve osm měsíců.

Ostrůvek Thajska v Praze

„Snažila jsem se lidem představit ty nejtradičnější aspekty thajské kultury. Sezvala jsem proto nejrůznější umělce, výrobce oděvů nebo parfémů, maséry, i kuchaře a kuchařky, a to včetně mé osobní,“ vysvětlila velvyslankyně. Zahrada se tak na několik hodin proměnila v typický thajský trh, který ozvučovala živá hudba.

Na nepříliš velkém prostoru, který se rozprostírá mezi ulicemi Milady Horákové a Pod Hradbami se za večer vystřídaly stovky lidí, kteří se přišli seznamovat s thajskou kulturou a obdivovat se úhledně opečovávané zahradě.

Kousíček domova

Kdo by očekával, že bude zahrada vyvedena v thajském stylu, ten by se každopádně zmýlil. Není tomu tak. Velvyslankyně také prozradila proč. „Na thajské rostliny zde není vhodné podnebí, obzvláště během zim,“ uvedla.

Video
Video se připravuje ...

Poprvé v historii se veřejnosti otevřela zahrada rezidence thajského velvyslanectví. Lidé vzali její branku doslova útokem, a brzy na zahradě nebylo k hnutí. David Zima

„Zahrada tedy zůstala taková, jaká byla, když si velvyslanectví vilu pořizovalo,“ sdělila velvyslankyně. Její dominantou je obrovská kašna v jižní části, která je obklopena košatými stromy. Nad ní se pak tyčí schodiště k jednomu z východů rezidence. Skrytý kus domoviny bychom v domácnosti velvyslankyně ale přece jen našli. „Pěstuji v domě thajské bylinky,“ svěřila se.

Vila, kterou paní Chareontohová obývá, pochází z roku 1929, navrhoval ji známý pražský architekt Jaroslav Benedikt. Ten například v Praze stál i za vznikem hotelu Union na Ostrčilově náměstí, taktéž je podepsaný pod proslulý secesní hotel Imperial. Rezidencí thajských velvyslanců v ČR se vila stala až v roce 1998 poté, co thajská vláda nechala vilu nákladně zrekonstruovat a zrenovovat.

 

Výjimka potvrzující pravidlo?

Není příliš obvyklé, že by se prostory ať už přímo velvyslanectví, tak především jeho rezidentních obydlí zpřístupňovaly veřejnosti. Ureerat Chareontohová si v tomto ohledu váží toho, když se dozvěděla, že je jednou z mála, kdo takto učinil. Z jejích slov každopádně vyplývá, že se nejednalo o pověstné „poprvé a naposledy“.

„Přála jsem si, aby k sobě lidé měli blíže,“ říká thajská velvyslankyně Ureerat Chareontoh k tomu, proč zahradu své rezidence zpřístupnila Pražanům.
Autor: David Zima

„Původně jsem o tom nepřemýšlela, ale když vidím tak silnou a vřelou odezvu veřejnosti, kterou jsem neočekávala, mohu říci, že s Česko-thajským výborem a Českou obchodní komorou, které tyto akce pomáhaly připravit, pozveme Pražany příští rok znovu,“ uvedla velvyslankyně.

Ta si dle svých slov působení v České republice a pobytu v Praze váží i užívá. „Je součástí mé práce poznávat českou kulturu. A mohu prozradit, že na mě udělala veliký dojem, zvláště co se historie týče,“ připustila. Jak to ale má s pokrmy, které jsou na hony vzdálené od těch thajských? Přece jen, kari do takové prdelačky nedáváme, a koprová omáčka se zrovna tak nevaří z kokosového mléka. Zachutnalo jí tedy něco českého? „Pokud mezi pokrmy počítáte české pivo, tak to už si umím dopřát ráda,“ uzavřela se smíchem velvyslankyně.

Fotogalerie
30 fotografií