Magistrátní koalice v čele se Zdeňkem Hřibem (38, Piráti) už například zvedla nájem v obecních bytech. Rada, kterou tvoří ještě Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) také schválila třeba zdražení vody, připravuje se zvýšení ceny svozu odpadu. Za jaké služby a kolik si tedy připlatíme?

Zdražení bytů

Zrušení slevy 25 procent na nájemném u 2326 bytů v majetku Prahy schválili pražští radní v květnu. Vedení Prahy v roce 2012 zvýšilo nájmy o tehdy povolené maximum, ale zároveň zavedlo slevu, která ponechala částky na původní úrovni.

„My jsme to zrušili. Chci připravit návrh, jak upravit nájemné. Nyní za vybrané peníze nelze ani udržovat bytový fond,“ řekl Blesku radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti). „I tak zůstává nájemné v městských bytech výrazně nižší než to tržní,“ doplnil primátor Zdeněk Hřib. Podle zákona může pronajímatel zvýšit nájem až o 20 procent každé tři roky, ceny se tak mohou ještě zvyšovat. 

Vodné a stočné

Od roku 2000 voda v Praze zdražila téměř trojnásobně. Tehdy se za kubík platilo 32,63 korun, letos platíme 89,66 korun. A ani v příštích letech nezlevní. V červnu radní schválili, že se v dalších letech bude zvyšovat vodné a stočné o dvě procenta nad míru inflace. Výnosy mají jít na obnovu a rozšiřování vodárenské sítě. Při přepočtu na jednu osobu bychom tak měli měsíčně zaplatit o 11 korun více.

Odpad a bioodpad

Novelu vyhlášky, která by zvýšila cenu svozu směsného odpadu o 30 procent, magistrát připravuje. V případě rodinného domu s odvozem 120litrové popelnice jednou týdně by tak lidé zaplatili 2904 korun místo nynějších 2232 korun ročně. Zároveň by ale měla být zavedena služba svozu bioodpadu za nižší cenu. „V současné době Praha doplácí na svoz směsného odpadu 250 milionů korun. Chceme podpořit recyklaci a zároveň zalepit díru v rozpočtu,“ vysvětlil radní Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu). „Občan může naopak ušetřit, pokud bude třídit i bioodpad do hnědých popelnic,“ řekl k tomu primátor Hřib.

Daň z nemovitosti

V Praze jsou už nyní v poměru k příjmům náklady na bydlení jedny z nejvyšších v Evropě. A dost s tím může zamíchat změna výpočtu daně z nemovitosti, kterou by nově měly určovat samy městské části. Naprostá většina jich je pro její zvýšení. Návrh se bude projednávat ve čtvrtek. „Jsem proti jakémukoliv zdražování bydlení a zvyšování cen pro Pražany. Proto ani nepodpořím tento návrh,“ řekl Blesku Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu). Ten je přitom členem vládnoucí koalice!

Dražší taxi?

Protesty pražských taxikářů proti službám typu Uber na jedné straně a případy předražených jízd i o tisíce na druhé má vyřešit chystaná nová vyhláška. Ta zvyšuje maximální nástupní sazbu ze 40 korun na 60 korun, maximální cenu za ujetý kilometr z 28 na 36 korun a čekání z šesti na sedm korun. „Jedná se pouze o navýšení maximálního limitu, kterého celá řada taxi služeb dnes ani nedosahuje,“ uvedl primátor Hřib.

Zdraží i elektřina plyn?

Pražská energetika (PRE) od května zvýšila cenu elektřiny o necelých pět procent asi čtvrtině domácností kvůli růstu velkoobchodních cen na trhu. Více otazníků je kolem Pražské plynárenské. Hřib se na začátku srpna pokusil odvolat jejího šéfa Pavla Janečka kvůli manažerským pochybením. To se však nelíbilo ani Spojeným silám pro Prahu, ani hnutí Praha sobě, a tak jeho návrh stopli. „Došlo by tím jen k destabilizaci společnosti a tím k riziku zdražení plynu pro Pražany,“ varoval Jiří Pospíšil. Hřib nicméně trvá na svém, jednání budou pokračovat.

Co na to opozice?

„Se zdražováním života Pražanů zásadně nesouhlasím. Jako pravicová strana umíme hospodařit i bez toho, abychom z lidí neustále tahali peníze, což je právě problém této aktivistické koalice. Hlavně že má primátor Hřib devět poradců, kteří stojí Pražany miliony ročně,“ reagovala pro Blesk Alexandra Udženija (ODS).

„Kam se podíváte, tam koalice nedodržuje to, co říká. Nevšiml jsem si, že by koalice na začátku avizovala, že bude zvyšovat poplatky – daň z nemovitosti, vodné a stočné a tak dále,“ řekl Patrik Nacher (ANO).

Fotogalerie
12 fotografií