„Představme si Václavák před 15 lety,“ začal Luděk Sýkora porovnávat historii se současností, aby bylo snazší si představit posun, který podle něj Václavské náměstí zažívá. Média tehdy podle univerzitního profesora upozorňovala na bezdomovce, drogy, zanedbaný prostor, rozházené odpadkové koše a nepořádek. Místo, které přitahuje zraky všech Čechů, když se děje něco zásadního, je dáváno do kontrastu s Václavákem, kam se lidé občas i bojí jít.

To je obrázek před lety. Jaký je dnes? Mnozí by řekli, že není o moc lepší, ale on je. Na Václaváku se nyní odehrává výstava soch v rámci aktivity VáclavART – potřetí. Lidé chodí po Václaváku, fotí se se sochami, mladí lidé fotky posílají na instagram. Přitahuje to pozornost dalších,“ popsal Luděk Sýkora jeden ze střípků toho, jak náměstí v centru Prahy postupně mění svou tvář.

Zásadní podle profesora přitom je, že to nejsou jen turisté, kteří se s uměleckými díly fotografují. „Jsou to také Pražané, kteří nechodí na Václavák jenom proto, že přestoupili z tramvaje na tramvaj. Chodí sem posedět, vypít si kafe a něco zažít. A to je nesmírně důležité,“ sdělil Sýkora.

Akce = život

Mezi další „nástroje“, které na Václavské náměstí vnášejí pozitivní život, patří podle odborníka nejrůznější výstavy; například expozice fotografií, které vyobrazují krásy i negativa této lokality, se zde konala již desetkrát. Jsou to také vánoční a velikonoční trhy.

Václavák tedy žije, ale nepřišlo to samo. Jsou to důležité střípky. Centrum města žije, pokud má lidem co nabídnout. Přitahuje lidi zvenku a lidé odsud zase odcházejí nabyti nějakou pozitivní zkušeností. Tu přenášejí do svých domovů, ale mohou ji přenášet i do jiných měst,“ vysvětlil rozpínavost takových zážitků Luděk Sýkora.

Budoucnost

Rozvoj společnosti a technologický pokrok se za poslední dekády zrychluje. Nelze proto s určitostí uvést, kde Václavské náměstí díky moderním vymoženostem bude za 10 či 15 let. Dnes dopravou hodně zatěžovaným Václavákem by se mohly prohánět elektromobily, hovoří se také o neustálém rozvoji chytrých měst. „To všechno Václavák čeká, možná také v souvislosti s projektem revitalizace náměstí,“ zamyslel se Luděk Sýkora.

Zásadní zvrat a zamezení dalšího úpadku Václavského náměstí podle profesora zapříčinil také vznik Sdružení Nového Města pražského, které se skládá z místních obyvatel a podnikatelů. Ti už 15 let bojují za zlepšení tohoto veřejného prostoru, a jak Blesk.cz již informoval, v posledních měsících se dostávají i k realizaci samotné proměny zdejší lokality směrem k přívětivějšímu místu, kde lidé chtějí trávit volný čas.

„Lidé, kteří zde bydlí, pracují, kteří s Václavákem sympatizují, se o něj i starají. Je pozitivní, že se s Václavákem nestává to, co se stalo s některými centry měst v zahraničí – že umřela. Lidé odešli, ztratili zájem. Ale potom umírá i veřejný prostor, nemovitosti, obchody. Doufám, že to Václavák nikdy nečeká,“ dodal Luděk Sýkora.

Fotogalerie
23 fotografií