Podle aktuálních informací, které zpracovala organizace Operátor ICT pro pražský magistrát, bylo letos na jaře v metropoli celkem zhruba 7 tisíc aktivních ubytovacích prostor, které majitelé nabízejí aktivně jako zdroj obživy. Dalších téměř 7 tisíc nabídek pak funguje jako příležitostné ubytování, které není nabízeno celoročně. Aktuálnější data zatím nebyla zpracována.

„Realita je nyní taková, že počet nabídek už neroste. Je stále příliv nových nabídek, ale neustále také nějaké staré nabídky odcházejí z trhu. Probíhá tedy jakási výměna, ale počet reálně nabízených bytů v Praze stagnuje,“ uvedl k současnému stavu Matěj Koutný, předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) a obchodní ředitel společnosti Blahobyty.

Odpadají „gauneři“

Podle Matěje Koutného má airbnb v Praze za sebou úvodní „divoké“ období a vše směřuje k mnohem vyrovnanějšímu systému. Důležité podle něj je, že úřady začaly i zpětně kontrolovat, jakým způsobem provozovatelé krátkodobých pronájmů přišli k penězům. Díky tomu z trhu odcházejí ti největší podvodníci, kteří neodváděli daně.

„Je to pozitivní zpráva pro celé město. Díky tomu se totiž mění struktura nabídky. Dnes už nejsou vyhledávaná ta nejlevnější ubytování pro osm opilých turistů, trh se orientuje do vyššího segmentu,“ uvedl Koutný, dle kterého „sdílené bydlení“ přestává být strašákem pro běžné turisty. „Již to není jen službou pro mladé, kteří chtějí něco zkusit. Airbnb používají i senioři, celková poptávka se výrazně mění,“ dodal odborník.

Co s problémovými návštěvníky?

Právě díky výše zmiňované „profesionalizaci“ tohoto alternativního ubytovacího trhu přicházejí ruku v ruce časem prověřené nástroje, které mohou lidé využívat, pakliže v bytech okolo turisté dělají nepořádek, ruší noční klid a podobně.

Přímo jednotlivá společenství vlastníků jednotek (SVJ) mají podle Matěje Koutného v dnešní době k dispozici celou řadu takových opatření, která mohou pro sdílené byty nastavit. Jde přitom velice často o naprosto jednoduchá řešení.

„Například se mohou lidé v domě dohodnout, že zvonky sdílených bytů označí barvou, aby se nestalo, že opilý host zvoní na cizí byt. SVJ si může dát přímo do pravidel nutnost označení jednotlivých bytů. Může se stát, že přijede skupina lidí, ale klíče si převezme jen jeden z nich. Pokud se někde opije člen skupiny a posléze jde v takovém stavu poprvé do pronajatého bytu, může zvonit jinam. Označení zvonků a dveří to řeší. Jsou to maličkosti, které ale velice pomohou fungování domu,“ uvedl příklady z praxe Matěj Koutný.

Stále si nevíte rady?

Pokud nemají obyvatelé domů stále klid a nedaří se jim problémový byt „zklidnit“, mohou se obrátit přímo na asociaci ČAPUS. „Byli jsme na spoustě schůzí SVJ, asociace má navíc pod sebou podstatnou část trhu. Většinou je to tak, že situace je vyhrocená kvůli jednomu poskytovateli ubytování, který nerespektuje ostatní obyvatele. Ti si pak připadají, že nemají moc nad celým trhem,“ sdělil Koutný, dle kterého tak není potřeba démonizovat celý systém, ale řešit jedince.

Podle odborníka je pravděpodobné, že nastolený trend ve vývoji airbnb bude v Praze dál pokračovat. Celý trh se podle něj ještě více narovná a odpadnou majitelé, kteří tento způsob podnikání nedělají dobře. „Byla spousta subjektů, které se pokusily provozovat krátkodobá ubytování na vlastní pěst. Tato část trhu postupně ‚umírá‘,“ dodal závěrem Matěj Koutný.