Hlavní výhodou nových laviček bylo to, že byly vybavené solárním panelem, který vyráběl elektrickou energii pro elektronická zařízení. Stačilo jen pomocí datového kabelu zapojit zařízení do lavičky. Chytré lavičky také vysílaly WIFI zdarma a sbíraly informace o teplotě a vlhkosti vzduchu, hluku nebo využití nabíjení nebo internetu.

Magistrát hlavního města na pilotní program vyčlenil pro Operátora ICT 2 miliony korun a lavičky měly fungovat 6 měsíců. Chytré lavičky byly umístěné na Alšově náměstí v Praze 1, na Rašínově nábřeží, náměstí Míru a náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 2, na náměstí 14. října v Praze 5, na Vítězném náměstí v Praze 6, v Sokolovské v Praze 8 a v Komořanské v Modřanech. 

Uvadlá krása

V Bubenči na Puškinově náměstí byly umístěné dvě lavičky, mezi nimiž stojí asi dvouapůlmetrová stěna, do které jsou zasazené květiny. Ty však v truhlících uvadly nebo chřadnou, WIFI ani dobíjení tu nefunguje. Místní ale ze všeho nejvíc mrzí, že dobrý nápad s vertikální stěnou nikdo neudržoval.

No, dopadla hrozně a přitom je to tak skvělý nápad. Hovořím o vertikální „zahrádce“ u lavičky, chytrá by ani být nemusela,“ posteskla si na facebooku Katka G. Podle Markéty Zatloukalové, zaměstnankyně Operátora ICT byl pilotní program ukončený a finalizuje se závěrečná zpráva pro pražský magistrát. Z toho důvodu již není platná smlouva mezi dodavatelem, který se o ní staral.

O vyhodnocení projektu a dalších případných krocích bude rozhodovat Magistrát hl. m. Prahy, jelikož lavičky, které byly součástí tohoto pilotního projektu, jsou majetkem města,“ prozrazuje Markéta Zatloukalová. Lavička na Puškinově náměstí, jejíž nákup a servis stál 280 tisíc korun, si bude muset počkat na rozhodnutí magistrátu. Do té doby tam nejspíš rostliny uschnou a Praha bude muset zaplatit za další výzdobu.

Fotogalerie
15 fotografií