Kdo ví, jestli si komise, která vybrala vítězný návrh na pomník Františka Fajtla, uvědomila, kolik práce obnáší starost o trávník. Zvítězil totiž „travnatý Spitfire“ s nerezovou deskou od sochaře Zdeňka Ruffera a architekta Aleše Vyjídáka. Výběr správného porostu prý Aleš Vyjídák konzultoval s různými odborníky a nakonec zvolili houževnatou lipnici luční používanou na fotbalových hřištích.

9 měsíců bez vody

Po předání pomníku se prý chodil architekt na místo dívat a čekalo ho zklamání: „Byl jsem z údržby trávníku frustrovaný. Každý travní porost, který je nově založený, potřebuje dva roky intenzivní péče a zejména závlahu, což tady nebylo tři čtvrtě roku. Čekalo se, jestli zaprší, nebo nezaprší,“ vysvětlil pro Blesk.cz autor pomníku s tím, že ho současná situace mrzí.

Jeho slova potvrzuje i nezávislá odbornice Andrea Blagoevová Koderová ze společnosti Trávníkáři.cz, která tvrdí, že lipnice je vytrvalá rostlina, která se udrží dlouhodobě a nemizí. Jenže potřebuje kvalitní střih a pravidelnou zálivku. „Bez vody trpíme všichni. Pak je důležité trávníku dodat živiny, takže pravidelné hnojení je jeden z dalších důležitých faktorů správné péče,“ jmenuje řádný postup.

Špatný výběr

Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka trávník uschnul, protože byl špatně zvolený druh trávy, který není do horkých měsíců ideální: „Problémem je zálivka, v takto parném létě by musela být každodenní,“ vysvětluje mluvčí, proč tráva uschla také letos. Sekání i zalévání prováděla v rámci běžné činnosti organizace městské části Pro6.

Úprava před volbami

Na nereprezentativní stav pomníku významné osobnosti upozorňovali lidé na facebooku již v minulém roce. „Až když nastaly volby, tak se ozvali, že je s tím potřeba něco udělat. Setkali jsme se se zahradníkem a řekli mu, co je potřeba udělat. Pak to zase chvíli vypadalo pěkně,“ říká autor pomníku Aleš Vyjídák. Letos v červnu a červenci trávník zase uschnul a nyní v srpnu zčásti schne a zarůstá plevelem. Místostarosta Prahy 6 pro správu majetku, Jan Lacina (STAN) hodlá současný vzhled pomníku řešit: „Je zjevné, že péče o něj vyžaduje mimořádné úsilí, musíme tedy najít někoho, kdo se tohoto úkolu trvale ujme.“

Statisíce za chodník a lavičky

Na dotazy Blesk.cz mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek částečně vysvětlil, proč radnice zaplatila za úpravu okolí pomníku 398 934 korun: „Zde proběhla úprava a oprava chodníku, byl přeasfaltován a byl na něj také umístěn prvek mobiliáře,“ prozrazuje Šrámek. Městská část pak zaplatila autorům pomníku Františka Fajtla ještě 500 tisíc korun. Do této částky spadají peníze za zhotovení díla, za licenci k dílu a odměna pro výherce. Podrobnější informace radnice Blesk.cz sdělit odmítla.

František Fajtl

Letec František Fajtl, který byl velitelem stíhacího pluku, se během druhé světové války účastnil bojů v Polsku, Francii a Británii. Po roce 1948 byl perzekuovaný a vězněný komunistickým režimem. Po pádu komunismu se dočkal plné rehabilitace, byl povýšen na generála a dočkal se i nejvyššího státního vyznamenání České republiky. V roce 2006 zemřel ve věku 94 let.

Fotogalerie
15 fotografií