Bydlení na Zličíně, v Řepích, Řeporyjích, Stodůlkách nebo Nových Butovicích není za poslední roky žádný med. Obyvatelé si opakovaně stěžují na hrozný zápach, který sem podle nich vane z továrny v Chrášťanech. Od dubna do června spolek Praha pro život nasbíral přes 3300 podpisů nespokojených lidí v petici proti zápachu a zřízení nové linky.

Neexistují limity

Na jejich straně také stojí Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy, který se proti květnovému schválení Středočeského kraje na zřízení nové linky, odvolal. Podle textu odvolaní, který mé Blesk.cz k dispozici, jsou hlavním důvodem stížnosti místních na zápach, nedostatečné zachytávání pachových emisí uvnitř továrny a nestanovení měřitelné úrovně pachových emisí.

S posledním bodem souhlasí také Česká inspekce životního prostředí, která na žádost místních jezdí měřit úroveň pachových emisí: „Společnost VAFO nemá Krajským úřadem Středočeského kraje stanovený emisní limit pachových látek,“ vysvětluje mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová a dodává, že přesto udělovali pokuty za pochybení. V letech 2015 až 2017 neměla výrobna v Chrášťanech povolení pro druhou linku, přesto ji provozovala. Tehdy dostala firma pokutu 800 tisíc korun. Podruhé to bylo v září 2018, kdy opět jela linka bez povolení. ČIŽP jim vyměřila pokutu 100 tisíc korun.

Městské části spolu

Do boje proti zápachu se angažují také radnice městských částí a obcí. Na dotazy Blesku.cz odpověděli Zličín, Řepy, Řeporyje, Praha 13, Praha 6 a Chřášťany, jenž potvrdily, že s VAFO jednají o snížení zápachu a občané se na ně obracejí se stížnostmi. Pražské městské části dokonce jsou ve vzájemném kontaktu a letos v březnu se dotčené strany včetně Ministerstva, VAFO a Středočeského kraje sešly na magistrátu hlavního města. Poté firma přislíbila, že bude situaci řešit.

Milionové investice

Podle marketingového ředitele společnosti VAFO Martina Šámala se následně 23. května spustil provoz nového přístroje na čištění odpadního vzduchu: „Výroba v Chrášťanech aktuálně používá už 4 stupně čištění odpadního vzduchu. Čtvrtý, nejnovější stupeň je zařízení Colpas, které funguje na principu čištění studenou plazmou,“ vysvětluje Šámal. Podle něj celá soustava čištění vzduchu odstraňuje cca 92% pachových stop a po instalaci čtvrtého stupně se rapidně snížil počet oznámení na zápach. Za všechny čistící technologie prý utratilo VAFO 68 milionů korun nad rámec zákonných povinností.

Zdrojem zápachu pak na některých hlášených místech nejsou podle Martina Šámala výpary z výrobny, ale místní provozy. Z hlediska fyziky a rozptylu částic není údajně možné, aby se tak daleko z výrobny krmiv v Chrášťanech dostaly. Podle Emilie Schneider, předsedkyně spolku Praha pro život, se ale zápach nikterak nesnížil. Podrobnou statistiku hlášení si pak vede ČIŽP a podle jejich mluvčí stížnosti na zápach rok od roku narůstají, kdy v roce 2017 jich bylo 17, v roce 2018 už 40 a letos už 114. Zároveň dodává, že hlášení nejčastěji přicházejí od stejné skupiny asi 10 lidí.

Dvě tankové divize

Složitou situaci tak nakonec může vyřešit až Ministerstvo životního prostředí, ke kterému se dostalo pražské odvolání. Do jednání se teď navíc vkládá svérázný starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který si vůči výrobně krmiv nebere žádné servítky: „Bude-li třeba, pošlu tam dvě tankové divize. Současný stav je neakceptovatelný a jediné, co nás zajímá je, kdy si konečně pořídí filtry, které ten smrad ukončí, nebo kdy tu továrnu přestěhují,“ prozradil pro Blesk.cz.

Fotogalerie
6 fotografií