Odbor dopravněsprávních činností pražského magistrátu sídlí vedle Kongresového centra v Praze 4 už tři roky. Vyřizuje se tady kompletní agenda řidičských průkazů, projednávají se zde přestupky proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu s výjimkou zón placeného stání. Je tu také registr aut, řeší se zde i zdravotní způsobilost šoférů a podobně.

V současnosti registr řidičů eviduje přes 40 tisíc Pražanů, kteří by si měli přijít vyměnit svůj průkaz. Důvodem pro současný vysoký počet těchto lidí je hlavně přechod na nový typ řidičáků roku 2004. „Tehdy se začaly vydávat řidičské průkazy, které odpovídají směrnicím Evropské unie a které jsou platné ve všech zemích EU. Nejčastěji jsou tyto průkazy s platností na dobu 10 let, případně 5 let na skupinu C. Teď končí období desetileté povinné výměny,“ vysvětlil ředitel odboru Milan Hubka.

Všichni šoféři v Praze by si proto dle úřadu měli zkontrolovat platnost svého průkazu. Tento údaj naleznete na přední straně zhruba uprostřed. „Nepočítáme, že by průkazy měnili všichni z uváděného počtu. Jsou mezi nimi i osoby, které již dlouhodobě neřídí třeba proto, že nechtějí nebo nemají vozidlo,“ sdělil dále ředitel.

Kdy je výhodné přijít?

Pokud nechcete na úřadu strávit „mládí“, můžete se řídit radou, kterou čtenářům předal přímo ředitel Milan Hubka. „Doporučil bych stihnout ještě prázdninové období, případně září. Nyní již pominul nárůst žádostí urychlených výměn lidí, kteří cestují do zahraničí a najednou zjistí, že nemají platný průkaz,“ uvedl Hubka. Podle něj se také nemusí vyplatit nechat věc až na konec roku, kdy se očekává nával.

Z hlediska pracovního týdne je prý nejvýhodnější úterý až čtvrtek. Pondělky a pátky chodívá na registr řidičů Pražanů víc. Někteří lidé sem vyrážejí klidně i hodinu před otevírací dobou, která je stanovena na 7:00, a čekají. Podle ředitele je přitom hned k dispozici 30 přepážek, takže prvotní nával se daří brzy zpracovat a není nutné držet si od brzkých ranních hodin pozici. Ideální tak jsou spíš dopolední hodiny.

Během prázdnin má registr řidičů otevřeno do 15:30 hodin vyjma pátku, kdy končí v 11:00. Až se v září rozjede klasický režim, budou tu kromě pátku do 18:00 hodin. „Pak je dobré sem vyrazit také po 17:00, to už tu nebývá skoro nikdo,“ dodal ředitel.

Jak již bylo zmíněno, předmětný odbor pražského magistrátu na místě zpracovává také všechny dopravní přestupky kromě „modrých zón“. Tato povinnost totiž přešla na jednotlivé městské části. „Jde o přestupky v rámci zón placeného stání, které snímá pojízdné vozítko. Těch je denně okolo čtyř tisíc,“ řekl k tématu náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Odbor dopravněsprávních činností nejsou jen přepážky a vyvolávací čísla. Budova disponuje také archivem, který se nachází tři patra pod zemí. Ve vyšších patrech pak další pracovníci posuzují právě jednotlivé přestupky. Podívejte se:

Fotogalerie
13 fotografií