Podle mluvčí Prahy 5 Markéty Drešlové bude z důvodu dovolených velká část zbylých květníků odvezena až koncem srpna. Většinu truhlíků si rozebraly čtyři firmy a jedna fyzická osoba. Nejvíce jich získala společnost Flohmarkt Property, která provozuje bleší trhy ve Vysočanech. Část připadla i firmě Orlík nad Vltavou, kterou vlastní Karel Schwarzenberg.

V minulých letech květináče podle zástupců radnice představovaly poměrně velkou zátěž pro rozpočet městské části kvůli jejich stěhování. To bylo mnohdy nutné kvůli opravám v místě, kde byly uskladněny, třeba u zastávky Lihovar. Přesun těžkých betonových truhlíků Prahu 5 vyšel na 25 tisíc korun za přestěhování jednoho na vzdálenost do pěti kilometrů. Nákladnost přesunu je také jedním z důvodů, proč je radnice darovala za odvoz. Celková odhadní hodnota květináčů se pohybovala v jednotkách milionů korun.

Původně se měly zakopat

Pořízení truhlíků původně radnici vyšlo na asi 18 milionů korun. Záměr byl takový, že se zakopou podél smíchovských ulic a vysadí se v nich dřeviny, které budou pohlcovat zplodiny aut. Rychle se ukázalo, že to je z řady důvodů neuskutečnitelné, navíc proti záměru protestovali místní obyvatelé.

Truhlíky radnice nikdy nenechala zakopat, pouze rozmístila po městské části. Po protestech obyvatel je postupně z nejfrekventovanějších míst odstranila. Poté se městská část neskladné kusy betonu pokusila využít různými způsoby, například jako provizorní bazény či koše.

Praha 5 se květináčů do letošního roku nemohla zbavit, protože na projekt získala evropskou dotaci. Ta byla vázána takzvanou udržitelností, což je doba, po kterou musí příjemce evropských dotací udržet výsledky projektu, pokud je nechce vracet. Lhůta vypršela začátkem letošního roku.

Fotogalerie
5 fotografií