Nešťastná historie drahých betonových květináčů v ulicích Prahy 5 pomalu končí. Od příštího roku by je mohla využít celá Praha k různým účelům. Mezitím dále pokračují jednání o jejich odkupu. Zatím se jich prodalo pouze pět z nabízených 66 truhlíků. O některé však už projevily zájem stavební firmy a další městské části.

Budoucnost truhlíků nastínil pro Blesk.cz mluvčí radnice Jakub Večerka. „V Praze 5 je v současnosti 245 truhlíků, z toho 66 bylo vyřazeno z důvodu emisní zátěže. Zbytek je v provozu v ulicích prahy 5. V roce 2018 však skončí podmínky dotačního programu, kdy je Praha 5 musela mít umístěné na svém území a musely sloužit k tomu účelu, ke kterému byly pořízeny,“ říká.Už v následujících dnech by je však radnice mohla nabídnout ostatním městským částem nebo magistrátu k lepšímu využití. „Nyní očekáváme v horizontu dnů až týdnů, kdy starosta Prahy 5 oznámí rozhodnutí, co s těmito truhlíky bude městská část dělat v příštím roce. „Konec dotační povinnosti se zatím týká 66 truhlíků, ty poté byly nabídnuty k odkupu. V tuto chvíli jich bylo prodáno pět a 61 zbylých je rozjednaných,“ pokračuje Večerka.

Bezpečnost v ulicích

Zájem o koupi betonových truhlíků projevily firmy i jiné radnice. „Jedná se o některé městské části nebo také stavební firmy, které mají zájem o jejich pořízení. Jednání teprve finišují a nemůžeme tak jednoznačně určit, komu se prodají,“ doplňuje mluvčí.

Ostatní by však mohly sloužit v boji proti terorismu? „Mezi návrhy, které bude vedení radnice v příštích dnech posuzovat, je například návrh na poskytnutí truhlíků ke zvýšení bezpečnosti v Praze zvláště v okolí turisticky významných tras,“ říká Večerka.

To ale není jediný plán, který je na stole. „Také by mohly sloužit po různých místech v Praze k tomu účelu, k jakému byly původně nakoupeny, tedy ke zkrášlení okolí a snížení smogu a emisí okolo frekventovaných tras,“ dodává na závěr mluvčí. Truhlíky stály v minulosti radnici několik milionů, k odkoupení je nabídla radnice za 35 tisíc korun za jeden kus. 
Fotogalerie
9 fotografií