„Jedná se o komplexní práce, týkající se dřevěných konstrukcí, břidlicové střechy, omítek, odpadů, podlah, elektroinstalace, ale třeba i kování na dveřích a oknech,“ uvedla k rekonstrukci altánu Kateřina Veselá z kanceláře starostky Prahy 2. Závady se týkají dřevěných prvků, pergoly či řezby. Opravit je nutné také fasádu vinárny v přízemí, podlahu a stěny uvnitř vinárny a galerie a také dveře a okna.

Havlíčkovy sady se změnily k lepšímu

Viniční altán byl postaven v letech 1871 až 1888 jako součást honosného sídla průmyslníka Moritze Gröbeho. Altán s výraznými dřevěnými vyřezávanými prvky byl umístěn u vinice tak, aby z něj byl výhled na protější stráně, tehdy zalesněné. S jeho obnovou se začalo v listopadu 2002 a opravy stály radnici kolem 20 milionů korun. V altánu je vinný šenk, kde lze ochutnat i vína z místní vinice.

Kromě altánu radnice v uplynulých letech opravila celé Havlíčkovy sady, lidově zvané jako Grébovka. Rekonstrukce stála téměř 366 milionů a Praha 2 zaplatila ze svého rozpočtu téměř 250 milionů. Kromě kompletní rekonstrukce všech objektů v parku byly opraveny cesty, vysázeny stromy a dřeviny.
Fotogalerie
7 fotografií