Vinohradská ulice Na Smetance leží v centru Prahy. Kromě obytné zástavby se v ní vyskytuje i mateřská a základní škola. Právě z těchto důvodů hodlá vinohradská radnice obnovit dřívější sportoviště pro potřeby stovek dětí. Radnice na něj má platný územní plán, dokonce disponuje i povolením k pokácení vzrostlých stromů. Potud je vše zdánlivě v pořádku, navzdory protestům místních. Nešťastný je podle odborníků nicméně způsob, jakým k pokácení jednoho z nich došlo.

Odbor životního prostředí magistrátu hlavního města kácení doporučil provést v termínu vegetačního klidu. Ten připadá na období mezi 1. listopadem až 31. březnem. Radnicí najatí pracovníci zařízli pily do kmenů v pátek 14. června, načež v pondělí dílo zkázy jednoho z javorů dokončili i přes protesty rezidentů. Ti přitom braly v potaz i to, že na stromech zrovna v tu chvíli hnízdili ptáci, na což upozornil i primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Újmy dojdou zvířata i lidé

Kácením stromů v době vegetace jsou ohroženi zejména živočichové, kteří na stromech sídlí, tzn. hmyz, ptáci, netopýři,“ sdělila pro Blesk.cz Marcela Klemensová ze spolku Arnika, který se obecně problematikou zeleně v Praze zabývá. „Kácení stromů v době, kdy jsou plně olistěny, je také často estetickou a psychickou újmou pro lidi žijící v jejich okolí.“

Přírodní lednička

Ti proti kácení okamžitě začali protestovat, a to jak demonstracemi, tak i peticí, která před víkendem přesáhla 3 000 podpisů lidí, kteří žádají zachování vzrostlé zeleně. Podle Klemensové to má své odůvodnění, zvláště v současných letních dnech: „Odborníci uvádí, že strom během slunného letního dne odpaří 100 litrů vody, a tím své okolí ochladí o 70 kWh a průměrně v průběhu deseti hodin chladí výkonem 7 kW.“

Teplota pevných povrchů, jako jsou fasády, chodníky nebo střechy, je za slunečného počasí v létě až o 20 °C vyšší než teplota povrchů pod korunami stromů. Kromě toho vzrostlé stromy s vhodnými listy zachytí i přes 2 000 kg prachu za rok,“ vysvětluje odbornice celkem důležitý poznatek. Stromy se totiž nachází jen pár set metrů od jedné z nejrušnějších komunikací hlavního města – magistrály. Ta se navíc line hned vedle hojně využívané železniční trati u pražského hlavního nádraží.

Nové stromy ocení až příští generace

Místostarosta Prahy 2 pro oblast majetku Michael Grundler (TOP 09) se vzešlé vášně snaží tlumit. „Samozřejmě jsme zvažovali slučitelnost stromů se vznikajícím sportovištěm, ale nadřadili jsme bezpečnost dětí a kvalitu stavby,“ uvedl a doplnil, že zeleně je v dané lokalitě dostatek, zvláště v případě blízkých Riegrových sadů.

Video
Video se připravuje ...

V pátek odpoledne došlo ke kácení dvou vzrostlých stromů na obecním pozemku v ulici Na Smetance nedaleko magistrály. Místní obyvatelé s postupem radnice Prahy 2 nesouhlasí a sepisují petici. Čtenář Blesku, Lukáš Teklý

Podle něho radnice za poslední čtyři roky vysadila přes 550 nových stromů jak do parků i ulic, a totéž se v případě nového dětského sportoviště Na Smetance očekává i tam. Podle Klemensové se stejných efektů místní jen tak nedočkají.

„Vzrostlý strom ve městě v dobrém zdravotním stavu má dnes jen těžko vyčíslitelnou hodnotu,“ uvádí odbornice ke stromům, které v obvodu měly dosahovat více než 150 cm a jejich stáří se mělo pohybovat okolo šesti desítek let. „Pokud by se nově vysázeným stromům podařilo přežít do dospělého věku, bude to trvat 30-50 let, než nahradí ty  pokácené vzrostlé stromy.“

Jeden už to má za sebou, co další?

Jeden javor se místním obyvatelům zachránit nepodařilo. Co načali dřevorubci v pátek, dokonali v pondělí. Radnice na příští úterý 25. června v 18:00 v budově ZŠ Na Smetance svolává besedu s veřejností, jíž se představitelé městské části zúčastní, aby prezentovali své plány do budoucna a řešili danou lokalitu s místními.

Jednat by se tak mělo jak o osudu zbylého vzrostlého javoru, který nestihl být pokácen, tak i dalších stromů, které jsou určené k pokácení. Organizátoři petice za zachování zeleně si od besedy slibují dosažení alespoň konstruktivního dialogu. „Již dříve jsme radnici nabízeli, aby stromy nechali stát do té doby, než začnou ohrožovat zídku parcely. Což by podle posudku Prahy 2 mohlo nastat za deset let. Tehdy bychom je i na vlastní náklady pokáceli. Odpovědi na tento návrh jsme se nikdy nedočkali, tak snad nyní,“ doufá organizátor petice Lukáš Teklý.
Fotogalerie
11 fotografií