„Aktuálně to vychází, že klient má na složení závěrečné jízdy dva až tři pokusy. Přitom by jich mohl mít klidně více,“ řekl Blesku majitel autoškoly Petr Crkva. Zákon totiž počet pokusů pro základní výcvik neomezuje, pouze říká, že všechny zkoušky musí být složeny do šesti měsíců od prvního pokusu. Víc termínů ale často žák nedostane.

Důvodem průtahů je podle oslovených autoškol nedostatek zkušebních komisařů, pražský magistrát jich má k dispozici 24. Ti ročně vyzkouší asi 16 tisíc žáků. V případě nemoci, dovolené či pravidelného školení je však nemá kdo zastoupit. Jejich reálný počet je tak nižší, na počátku uplynulého týdne jich například pracovalo jen 16. Před létem je navíc o zkoušky největší zájem. „Zákon nám ale v podstatě neumožňuje najímat si komisaře jen na tuto část roku,“ tvrdí mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Na přidělení termínu zkoušky má magistrát ze zákona 15 dní od podání žádosti. „Někdy ale čekáme na termín i měsíc,“ řekl Petr Crkva. Za pozdní přidělení termínů zkoušek přitom magistrátu nehrozí žádná sankce. Pokud student během půlroku neuspěje, musí celou autoškolu opakovat. A taky si ji zaplatit. Na dotaz Blesku, zda budoucí řidiči za liknavé přidělování termínů mohou žádat odškodnění, mluvčí magistrátu Vít Hofman neodpověděl.

Fotogalerie
4 fotografie