Praha se již roky potýká s přeplněnými parkovacími místy a vytíženými silnicemi. I když se modré zóny postupně rozšiřují z centra do okrajových městských částí, stejně se posunují i automobily, zejména ze Středočeského kraje. O bohatých zkušenostech by mohla vyprávět Praha 6, kam směřují řidiči z Horoměřic nebo Kladna. 

Podle místostarosty pro dopravu Jiřího Lály (ODS) se pro dojíždějící a rezidenty chystá a prověřuje hned několik nových parkovacích domů. Největší z nových parkovacích domů v Praze 6 bude na Dlouhé míli, kde se počítá s 1000 parkovacích míst. Dlouhodobě radnice Prahy 6 diskutuje s místními o parkovacím domu mezi ulicemi Horoměřická a Tobrucká. Ale chystají se i další nové projekty.

Černý Most a Opatov

„Parkovací dům v ulici 8. listopadu (pozn. red. na konci u Billy) bude mít kapacitu v řádu desítek míst a je uvažován zejména pro rezidenty, po dohodě s IPR na něj během měsíce necháme zpracovat novou studii,“ prozradil Jiří Lála. V Podbabě magistrát bude prověřovat možnost výstavby tří menších parkovacích domů. V ulici Navigátorů vznikne soukromý parkovací dům pro 144 automobilů.

Ze všech parkovacích domů v Praze financovaných magistrátem hl. m. Prahy vznikne nejdříve Terminál 3 na Černém Mostě, který bude mít kapacitu 880 míst a bude stát 324 milionů korun: „Očekávám, že výstavbu zahájíme za měsíc nebo za dva,“ řekl pro Blesk.cz náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

V tomto roce by se mělo otevřít parkoviště také na Opatově, které bylo kvůli majetkovým sporům magistrátu a majitelů zavřené. „Zároveň probíhá příprava malých P+R parkovišť ve Středočeském kraji, u našich zastávek v okrajových městských částech, kde je 20 až 80 míst,“ prozradil další záměry Scheinherr.

Fotogalerie
4 fotografie