Auto stojí v odstavném pruhu v zatáčce už déle než měsíc. Projíždějící řidiči nemusí s komplikací počítat, a jsou tak vystaveni velkému nebezpečí. „Jedná se o překážku silničního provozu, i když stojí v odstavném pruhu. Pokud je vozidlo navíc neoznačené trojúhelníkem nebo pokud je špatná viditelnost, může dojít k vážné dopravní nehodě,“ varuje dopravní expert Roman Budský.

Problém si instituce přehazují jako horký brambor. O Vysočanskou radiálu se sice stará Technická správa komunikací hlavního města Prahy (TSK), ta prý ale nemůže nic dělat. „My radiálu sice spravujeme, ale takové případy řeší policie,“ řekla Blesku mluvčí TSK Barbora Lišková. Další vyjádření přislíbila dnes.

Státní policie uvedla, že problematika špatného parkování spadá do pravomocí městské policie. „O způsobu řešení dané situace je oprávněn rozhodnout policista nebo strážník obecní policie. Nicméně je vždy nutné posuzovat, zda vozidlo tvoří překážku provozu na pozemních komunikacích, či nikoli. Je tedy na jejich uvážení, zda přistoupí k odtahu vozidla,“ uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Zda se případem budou zabývat strážníci, zatím jejich mluvčí Irena Seifertová nepotvrdila. „Potřebuji znát vyjádření místních strážníků. Opravdu tam danou situaci neznám,“ řekla ve středu Blesku. 

Odstavný pruh na silnici není určen k jízdě. Existují však výjimky, kdy řidiči můžou tento pruh využít, například při vzniku kolony, kdy je potřeba uvolnit průjezd pro vozidla s právem přednostní jízdy, nebo při poruše či havárii. Při nouzovém stání ale musí řidič vozidlo označit jako překážku výstražným trojúhelníkem a co nejrychleji vůz nechat z místa odtáhnout. Řidiči za neoznačení překážky hrozí pokuta až 2500 korun.

Fotogalerie
5 fotografií