Obě slonice jsou již zkušené maminky, Janita v dubnu 2016 porodila vůbec první pražské slůně Maxe. Tamara o půl roku později přivedla na svět samečka Rudiho a oba spolu vesele dovádějí ve výběhu. Nyní se mohou těšit na další dva sourozence, ošetřovatelé si přejí samičky.

„Samečci by nemohli v zahradě zůstat. Sloni totiž žijí v matriarchátu, kdy mladí samci do určité doby zůstávají se stádem, ale pak ho musí opustit. V tuto chvíli je máme kam umístit, ale do budoucna by to zkomplikovalo situaci,“ říká veterinář pražské zoo Roman Vodička. Pohlaví nových slonů zůstane tajemstvím až do samotného porodu. Při ultrazvuku by se muselo mládě natočit, aby šlo rozpoznat, a to je podle veterináře velká náhoda.

Do pražské zoo by měly nové 80 až 120kilové přírůstky přibýt během května či června příštího roku. Tatínkem je opět Ankhor, který zplodil už desítku mláďat včetně Rudiho. Ošetřovatelé u maminek neočekávají žádné komplikace. Obě již zažily přirozené těhotenství.

Živá šiška

Do hlavního města také přibude úplně nový živočich - luskoun, který patří mezi velmi ohrožené tvory. Lidé ho loví kvůli masu a kvůli šupinám, které se používají v asijské medicíně. Pražská zoo se vzácné savce, kteří zdánlivě připomínají šišku, snažila chovat ještě v 50., 70. a 80. letech. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na své služební cestě v Tchaj-peji domluvil s primátorem asijského města, že luskouna předají pražské zoo.

„Bylo nám přislíbeno, že nám ho darují. Teď musíme počkat, až bude dostavěný pavilón goril, kam bude umístěný,“ prozradil primátor. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka není chov luskounů vůbec jednoduchý, jsou totiž velmi nároční na výživu. Teprve v posledních letech se začalo vyrábět umělé krmivo, které luskounům chutná a správně je vyživuje. To byl podle Bobka hlavní důvod, proč v Praze nevydrželi.

„V Evropě jsou pouze v jedné zahradě experimentálně. Jejich chov je velmi náročný. V Praze vydrželi v řádu dnů nebo týdnů. Jejich přítomnost v 50., 70. a 80. letech byla velmi efemérní. Jeden údajně utekl a zastřelila ho ochranka vládní vily s tím, že to byl infikovaný krokodýl,“ prozradil starou historku Miroslav Bobek. Podle náměstka pro životní prostředí Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu) má být zahájena výstavba očekávaného gorilího pavilónu na podzim. Jeho součástí bude i expozice pro luskouna. 

Křest tří drobečků

V úterý získala své jména i tři opičí mláďata. Primátor Zdeněk Hřib se stal kmotrem guerézy pláštíkové, která se narodila 3. dubna a dostala jméno Magali. Její zbarvení srsti je velmi světlé a podle jejich chovatele Víta Lukáše bude mít „dospěláckou“ srst až za tři měsíce. Zajímavostí je, že poté, co samička porodí mládě, starají se o něj ostatní členové skupiny. Dokonce i mláďata jen o trochu starší.

Další dvě opičky, které dostala svá jména, jsou mláďata lemura kata. Podle Víta Lukáše je to velký unikát, protože se v pražské zoo narodili lemuří mláďata až po 25 letech: „Chovali jsme tu jen samčí skupiny, ale v roce 2016 jsme pořídili dvě samice Anku a Móni, které mají první pražské mláďata. Jejich otec je Tali,“ prozradil chovatel. Roztomilá lemuří mláďata dostala jména Loki a Lenny, jakého pohlaví ale zatím chovatelé neví.

VIDEO: Podívejte se, jak sloni dovádí ve venkovním výběhu:

Video
Video se připravuje ...

Koupání slonů ve venkovním výběhu. Zoo Praha

Fotogalerie
19 fotografií