Když se stavbaři chystali na náročnou rekonstrukci 170 let starého Negrelliho viaduktu, museli do ní zahrnout i opravu dřevěného domku na trati. Ve vyvýšeném hradle přibližně od roku 1871 bydlel hradlař, který dohlížel na provoz na kolejích. Jenže s modernizací kolejí přestal být hradlař nutný a domek přestal mít využití. 

Tři měsíce po příchodu stavbařů na místo činu technická památka zčásti vyhořela. Ke stržení vzácné součásti viaduktu ale nebyl důvod: „I navzdory poškození požárem a kvůli dřívější nedostatečné údržbě představuje hradlo zajímavou technickou památku. V rámci opravy budou vyměněny zcela dožilé nebo poškozené dřevěné prvky, zděné části budou konzervovány a opraveny,“ vysvětluje mluvčí Národního památkového ústavu Andrea Holasová další postup.

Domek pro bezdomovce?

Rekonstrukce vyhořelého domku se tak stala součástí kompletní rekonstrukce viaduktu, ale má to háček. Zrekonstruované hradlo zůstane prázdné a pro laiky nedostupné: „Objekt hradla je veřejnosti nepřístupný, na viadukt je vstup zakázán, proto zde není žádný důvod budovat přístupovou cestu,“ prozradil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Iliaš.

Hlavní projektant Tomáš Martínek na webu rekonstrukce uvedl, že role hradla bude po dokončení stavby pouze kulisa: „Nebude obsazeno a nijak využito a spíše bude problém ho zabezpečit proti bezdomovcům nebo vandalům. A tak ho opravíme a budeme mu držet palce, aby zase nevzplálo,“ uvedl projektant.

Na otázku, jestli bude mít budova nějaký další účel, mluvčí SŽDC neodpověděl. Kolik bude oprava domku stát, není v tuto chvíli jasné a SŽDC se to dozví až po dokončení rekonstrukce celého viaduktu v červnu 2020. Celková hodnota projektu je v tuto chvíli vypsaná na 1 miliardu 443 milionů korun. 

Fotogalerie
6 fotografií