Takzvané Kindertransporty odjely z protektorátu v roce 1939. Díky nim se podařilo zachránit život 669 dětem. V Česku se o vypravených vlacích mluví jako o Wintonových podle sira Nicholase Wintona. Spolu s ním odjezd chlapců a děvčat z židovských rodin do bezpečí organizovalo ale víc lidí. Mezi hlavní postavy patří Marie Schmolková, Doreen Warrinerová, Trevor Chadwick, Beatrice Wellingtonová či Bill Barazetti. Zachráněné děti po příjezdu do Británie přijaly tamní rodiny.

Život po životě

„Znáte Minnie Simmondsovou? Neznáte. Byla to učitelka základní školy. Bylo jí přes 50 let, žila sama, dělala tajemnici národnímu učitelskému svazu. Tato organizace šířila výzvu k hledání domovů pro děti z Prahy. Minnie mi nabídla domov,“ zavzpomínala Eva Leadbeaterová, která se narodila v Praze a do léta 1939 žila s rodiči a bratrem v Lazarské ulici. Do Británie přijela jako osmiletá v červenci před 80 lety.

Nemluvila jsem anglicky. Nebyla jsem zvyklá na anglické zvyky a stravu. O Vánocích jsem už ale plynně hovořila a v angličtině jsem psala i svým rodičům. Víceméně jsem zapomněla češtinu,“ přiznala Leadbeaterová. S sebou měla tehdy fotografie rodiny. O ní si s ní Minnie často nad snímky povídala.

Po válce se Eva dozvěděla, že její blízcí nepřežili. Britská pěstounka ji u sebe nechala dál a podporovala ji na studiích. „Milovala mě, jako matka miluje své dítě. Když byla stará a křehká, starala jsem se o ni. Strávily jsme spolu skoro 30 let,“ řekla Leadbeaterová. Teprve před nedávnem našla dopis, který její rodiče v červnu 1939 před jejím příjezdem do Británie Minnie poslali. Děkovali jí, že jim svým činem a čistými úmysly navrátila víru v lidskost.

Kus lásky

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) britské rodiny sehrály v záchraně dětí zásadní roli. „Kolektivním hrdinou jsou britské rodiny, které se rozhodly přijmout dětské uprchlíky v ohrožení života. Tito bezejmenní lidé jim otevřeli své náruče, své životy. Věnovali jim kus své lásky,“ řekl Petříček. Podle něj solidární může být každý, kdo se k tomu odhodlá. „Lekce stará 80 let je platná i dnes,“ dodal šéf české diplomacie.

Pamětní listy dnes v Praze dostali potomci hlavních organizátorů dětských záchranných vlaků. Přijeli synovec Doreen Warrinerové, dcera Nicholase Wintona, dcera Billa Barazettiho a snacha Trevora Chadwicka. Příbuzní Marie Schmolkové a Beatrice Wellingtonové se nemohli kvůli zdraví dostavit. Za všechny rodiny pak děkovný certifikát převzal britský adoptivní bratr zachráněné Ruth Hálové Russel Cleaver.

Fotogalerie
3 fotografie