Během testovacích víkendů vyrazilo do Dlouhé a dalších okolních ulic vyšší množství policistů. Ti měli za úkol od 22:00 do 03:00 hlídat, aby oblastí neprojížděli taxikáři, vozy nerezidentů a davy příliš nehlučily. Podle radnice Prahy 1 přineslo opatření o pátcích 12. a 19. dubna a sobotách 13. a 20. dubna snížení hluku až o dva decibely, z běžných 63 decibelů na 61 dB.

Spokojenost radnice

Výsledky, které omezení přineslo, si zástupci Prahy 1 pochvalovali na facebooku: „Data jednoznačně ukazují, že se situace zlepšila a pilotní provoz dvou víkendů ukázal, že zklidnění dopravy je jednou z funkčních cest, jak zajistit místním klidnější spánek,“ komentoval situaci starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 sobě). Jako úspěch to vnímá i noční starosta Jan Štern, který má za úkol zklidnit centrum Prahy: „Myslím si, že zkušební období úspěšné bylo, i když to mělo drobné formální nedostatky. Ještě se to vyhodnotí, upraví a v budoucnosti by se to mělo znova zkoušet. Snížení bylo výrazné a dostal jsem i dobrou zpětnou vazbu od lidí, kteří v ulici bydlí,“ pochvaluje si opatření Štern.

Sotva slyšitelné

Podle radního Prahy 1 pro životní prostředí Petra Kučery znamená pokles o 2 decibely snížení hluku téměř o polovinu. Blesk.cz proto oslovil odborníky, zdali je tomu tak skutečně. Podle Ing. Libora Husníka z ČVUT je každý ubraný decibel ze zdravotního hlediska dobrý: „Nicméně právě rozpoznatelný rozdíl pro hladinu akustického tlaku, která se měří právě v decibelech, je někde kolem 1 dB. Tedy rozdíl o jeden decibel nerozeznáme. Dva decibely už můžeme rozeznat a 3 dB určitě ano,“ říká Husník.

K měření hluku se užívá zhuštěná logaritmická stupnice s jednotkami decibelů. Když se podle ní sečtou dva stejně silné zvuky, tak se hodnota nezdvojnásobí, ale naroste o 3 decibely. Správně by tak musela Praha 1 snížit hladinu akustického tlaku minimálně o 3 decibelů, aby byl hluk na polovině a šel alespoň trochu slyšet minimální rozdíl. Kupříkladu podle výsledků měřičů hluku na Rašínově nábřeží během akcí vykazují průměrně 80 dB a na smíchovské straně 71 dB. V Dlouhé ulici dosahovaly maximální hodnoty přibližně 80 dB.

Stopka ze soudu

Testování v Dlouhé ulici a okolí učinil přítrž městský soud pro Prahu 1, který na výzvu jednoho rezidenta nařízení tento týden zrušil. Podle starosty Prahy 1 Pavla Čižinského bylo hlavním důvodem to, že omezení ze strany městské části nebylo dostatečně vysvětleno. Radnice se proto chystá vše doplnit a k omezení se opět vrátit.

Fotogalerie
14 fotografií