Boj se smogem v hlavním městě se přiostřuje. Magistrát přijal nová opatření, která mají zlepšit kvalitu ovzduší a zamezit zhoršování zdraví Pražanů. „Obyvatelé Prahy si díky novému opatření budou moci zvolit alternativní a ekologičtější způsob dopravy,“ prozradil náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu) k největší novince.

V pondělí 25. února se totiž konečně podařilo schválit opatření, kdy při zvýšené smogové situaci bude MHD v Praze zdarma. V roce 2018 nebyla podle Hlubučka žádná taková situace, ale v roce 2017 se vyhlašovala hned sedmkrát. Za každý den MHD zdarma zaplatí město přibližně pět milionů korun. Do budoucna by se toto opatření mohlo vztahovat i na Středočeský kraj.

Kontroly aut

Na pohodlnou práci z domova se mohou těšit zaměstnanci městských firem, kteří v případě smogové zátěže zůstanou doma. Podle Hlubučka budou mít taktéž omezené služební cesty. Ušetřeny nezůstanou ani lodě na Vltavě, které zastaralými motory znečišťují okolí: „Chtěli bychom pro lodě na Vltavě lepší motory, které nebudou znečišťovat ovzduší. Do smluv zavedeme povinnost, aby měly modernější motory a splňovaly stanovené emisní limity,“ řekl náměstek.

V dalších týdnech by se měla schválit i nová vyhláška, která omezí spalování vybraných tuhých paliv ve starých kotlech: „V Praze bude velmi brzo zákaz topení uhlím. Bavíme se asi o 400 až 500 domácnostech,“ prozradil Hlubuček, který chce neekologická kamna z Prahy vymýtit.

V dalších měsících pak začnou pravidelné kontroly automobilů ze strany Policie ČR. Zaměří se zejména na starší vozy, kterým se bude příliš kouřit z výfuku. Budou kontrolovat, jestli jsou v dobrém technickém stavu a mají filtr pevných částic. Dosud proběhlo pouze testování: „Vyzkoušeli jsme si, zda zákonná opatření jsou dostačující a hledáme cestu ke spolupráci s dalšími složkami, aby ty akce mohly probíhat častěji,“ informoval Jiří Dušek, vedoucí dopravního odboru pražské policie.

Zákaz uhlí, kotlíkové dotace, přísnější kontroly aut i další znečišťovatelé v Praze - o tom promluvil náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček:

Video
Video se připravuje ...

Co se chystá ke zlepšení ovzduší v Praze? Náměstek Petr Hlubuček přibližuje chystané změny. Jiří Marek

Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) vypsalo ministerstvo dopravy veřejnou soutěž na mobilní stanice, které budou vozidla testovat. Policie by je mohla mít k dispozici v létě a tím pádem by se zefektivnily i kontroly aut.

Fotogalerie
8 fotografií