Park Folimanka zažívá oživení a omládnutí. Od loňského roku tady probíhají opravy, které se týkají hlavního schodiště vedoucího od Nuselského mostu, a částečně i druhou hlavní cestu dolů, ve které upadávaly kusy zdiva. Padající zdivo horních cest už je naštěstí minulostí. Opravy však ještě nejsou u konce.

Čekáme

Práce trvá dlouhé měsíce a místní už jsou netrpěliví. „Zdá se, že nám to tu uzavřou na rok. Žádná sláva to tady obcházet, ale zvyknete si,“ řekla zdejší seniorka Marie. Zatímco po schodech by se před rekonstrukcí dostala vzhůru asi za tři minuty, nyní ji čeká dvojnásobná i trojnásobná délka trasy výšlapu do kopce. 

Schodiště ale bylo jen součástí větší revitalizace. Donedávna tady probíhaly opravy zídek okolo cest. Zdlouhavější druhá možná varianta cesty, která vede k Nuselskému mostu, byla přístupná jen z části. Cyklisté tady museli sesednout z kola, jinak by riskovali možnost úrazu při střetnutí s dělníkem. Hluk a prášení ze stavby už od zimy nehrozí. Zídky jsou opravené, pouze tady zbývají vytrhané lavičky, které se zapustí do země.

Takto to tady vypadalo loni v létě. Rozviklané i vypadané kusy schodů, rozpadající se zídky podél schodiště a letité plesnivé zábradlí místní trápilo dlouhé měsíce:

Video
Video se připravuje ...

Schodiště na Folimance čeká velká oprava. Eva Fornálová

Kdy se ve Folimance znovu zpřístupní schodiště? „Nyní je dokončeno cca 80 % díla, dokončení je podle stavební dokumentace plánováno na červen. Myslíme si, že to bude o měsíc dříve, ale to závisí na počasí,“ sdělil v únoru 2019 Petr Tomíšek, z odboru Kanceláře starostky a vnějších vztahů. Původně radnice Prahy 2 doufala, že opravy uskuteční během půl roku.

Na kolik to vyjde?

A na kolik celá oprava schodů vyjde? Dle vysoutěžené částky ve výběrovém řízení by měly opravy vyjít na 12,2 milionu korun. Částka se ale netýká pouhé opravy schodiště. „Celá stavba se týká rekonstrukce schodiště a zároveň i kamenné zdi podél severní cesty včetně opravy odpočívadel a chodníku spojujícího ulici Pod Karlovem a Bělehradská,“ dodala Martina Klapalová z radnice Prahy 2 na závěr.

Podívejte se, jak to tady nyní vypadá:

Fotogalerie
15 fotografií