Co má každý Silvestr a Nový rok podobné? Bezesporu petardy, rachejtle a ohňostroje. Ten novoroční, který bude v Praze k vidění v úterý v 18 hodin, má být venkoncem největší, jaký kdy Praha zažila. Napovídá tomu doba trvání, která má být téměř 11 minut, ale i částka, kterou na něj hlavní město vydalo – 1,7 milionů korun bez DPH. Kdo se z něj však určitě těšit nebude, je městská zvěř.

Ohňostroji se lidé baví, raněných zvířat si nevšímají

Určit statistiku zraněných či mrtvých zvířat v důsledku pálení zábavní pyrotechniky je podle Zuzany Pokorné, vedoucí Záchranné stanice pro volně žijící živočichy hl. m. Prahy, nelehké. „K nám se zvířata dostávají spíše náhodně,“ uvedla pro Blesk.cz. „Lidé si všimnou spíše větších zvířat, ta malá, např. zpěvné ptáky, mohou lidé přehlédnout a nebo nikoho ani nenapadne, že jejich zranění souvisí s ohňostrojem.“

Často po Novém roce se také stává, že zvířata do stanice putují i s několikadenním zpožděním, kdy je sice otázka poranění v důsledku ohňostroje pravděpodobná, nikoliv však jistá. Spousta pejskařů si přitom stěžuje, jak silvestrovský ruch ruší a stresuje jejich čtyřnohé mazlíčky. Mimo stres bývá skutečnost o poznání horší. „K nám se dostanou pouze živá zvířata, mrtvá odváží kafilérní služba,“ hovoří o volně žijící zvířeně na území hlavního města Zuzana. Ani té totiž není málo.

Noc útrpná pro ptactvo i divou zvěř

Ohňostroji nejvíce trpí ptactvo. „Ptáci vylekaní hlukem z ohňostrojů v panice prchají ze svého nocoviště a kvůli dezorientaci a tmě narážejí do překážek, jako jsou budovy, mosty, trolejové vedení a další. Tyto střety bývají smrtelné,“ uvádí ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Mimo nich však trpí všichni volně žijící živočichové, pro které se jedná o nadpřirozený úkaz, který je pochopitelně vyleká.

„Nejvíce viditelné je to u velkých volně žijících zvířat - u srn, divokých prasat, lišek a zajíců, ale je pravděpodobné, že stres je stejný pro všechny živočichy,“ líčí Zuzana Pokorná, která se každodenně stará o stovky pražských zvířátek. „Panika způsobená ohňostrojem může mít fatální následky - v roce 2016 jsme přijali srnu, která v panice z ohňostroje vběhla pod kola aut a na následky srážky uhynula,“ uvádí za příklad jeden z mnoha.
Video
Video se připravuje ...

Co dělat na Silvestra se psem? Veterinář radí, jak ochránit mazlíčky! Daniel Vitouš

„Pro zvířata jsou ale stejně nebezpečné velké ohňostroje jako ty menší lokální. Nebezpečná je i drobná pyrotechnika, která se volně prodává,“ vysvětluje Zuzana. „Všechno má stejný efekt - dělá to nepřiměřeně velký hluk a děsí všechna zvířata v okolí.“ Právě proto se dnes před ohňostroji střílí s časovým předstihem několik hlučných salv. Pomáhají zvěř upozornit, nač se chystá? „Jak účinná jsou tato opatření, nevíme,“ říká Zuzana. „V případě srn ale například moc účinná nebudou, protože těžko odeženou zvíře tak daleko, aby následný ohňostroj už neslyšelo.“

Silvestr bez ohňostrojů?

Silvestr a Nový rok si bez ohňostrojů prakticky nelze představit. Tato tradice má hluboké kořeny, a jedno bez druhého by bylo podobné jako hokej bez puku či fotbal bez míče. Ale tak, jako se i tyto sporty v průběhu věků vyvíjely s ohledem na bezpečnost a zdraví, i zábavní pyrotechnika by se mohla dát touto cestou. „Nejšetrnější variantou ohňostroje je tzv. tichý ohňostroj, kdy ohňostroj je pouze světelný a není doprovázen akustickými efekty čili hlukem,“ domnívá se Zuzana. Otázkou zůstává, zda by takové „představení“ obecenstvo patřičně odměnilo, i za tu cenu, že by tím bylo ušetřeno zdraví mnoha zvířecích obyvatel hlavního města.

Na druhou stranu, vedení hlavního města je myšlence šetrnosti vůči zvířectvu nakloněno. „Zvažujeme více možností,“ uvedl pro Blesk.cz primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti). „Do budoucna bychom rádi prověřili možnosti tichého ohňostroje. Jednou z možností je i náhrada městského ohňostroje světelnou show s drony,“ uvádí. „Regulaci individuálně používané pyrotechniky na Silvestra si nedokáži představit v praxi,“ dodává k silvestrovským oslavám po celém území hlavního města.
Fotogalerie
47 fotografií