»V České republice jsou legální drogy. Sametová revoluce byla proto, že v Československu panoval hladomor. Jan Hus byl zlý jezuita,« takovéto výmysly podle licencovaných průvodců vykládá jejich konkurence na tzv. free tour.

Moře deštníků

Průvodce, kteří nabízí prohlídky městem zdarma, rozpoznáte snadno. Každá společnost má svoji barvu deštníků, které drží „naháněči“ turistů. Na nich jsou velmi často i státní vlajky, které pomáhají určit jazyk výkladu. Před započetím tour jsou všichni průvodcem upozorněni, že je prohlídka zdarma, a mohou kdykoliv odejít. Ale má to háček.

Výhodný byznys

Jedním dechem totiž dodávají, že pokud se turistům bude prohlídka líbit, mohou zanechat dýško a ocenit tak jejich práci. Návštěvníci, převážně z Itálie, Španělska nebo Velké Británie, na konci neopomenou ocenit práci průvodce. Částky se však mohou výrazně lišit. Jak se reportér Blesk.cz přesvědčil, turisté průvodci vyplácejí od stovky po jeden tisíc korun na osobu za přibližně dvě a půl hodiny výkladu.

Nekvalifikovaní průvodci poté část peněz předají agentuře, s níž spolupracují. Podle členů ze Sdružení průvodců z jejich práce Česko nic nezíská: „Většina těch průvodců neodvádí daně jako my. Také neplatí sociální, zdravotní pojištění a tak dále. Protože oni si vydělávají těmi tipy na závěr té tourky. Pokud z toho žijí, tak už to dýško není,“ říká razantně akreditovaný průvodce Jan Krofta. Podle českého free tour průvodce Karla není situace ani černá, ani bílá: „Ve společnosti, pro kterou pracuji, je 24 průvodců. Každý prošel zatěžkávací zkouškou, kdy musel ukázat, jak provádí. Na základě toho byl, nebo nebyl přijatý. Já jsem osobně absolvoval statní zkoušky a navštěvoval různé historické semináře,“ říká průvodce, jenž nechtěl zveřejnit celé jméno. Živnostenské povolení má a daně platí, oficiální certifikovaný průvodcovský průkaz však nevlastní. Na turisty vyčkávala i Španělka María. V Praze provádí jako freelancer už rok a půl: „Žádné problémy s místními průvodci jsem tu neměla. Daně platím,“ prozradila mladá průvodkyně s deštníkem.

Licence

V Praze nyní vlastní oficiální průkaz 1461 průvodců. Aby ho u Prague City Tourism získali, museli složit obtížné zkoušky a zúčastňovat se průběžných proškolování: „Absolventi průvodcovských kurzů Prague City Tourism skládají zkoušky Průvodce Prahou nebo Průvodce cestovního ruchu. V obou případech jsou zkoušeni například z metodiky cestovního ruchu, etikety, komunikačních dovedností, historie, geografie, topografie nebo dějin umění,“ jmenuje jen část znalostí mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Poškozují Prahu

O problému se na magistrátu a radnici Prahy 1 ví dlouhodobě. Podle radního Prahy 1 Petra Hejmy (STAN) se městská část chystá úzce spolupracovat s magistrátem v rámci řešení této problematiky: „Činnost free průvodců vnímáme jako negativní jev, který je nutné řešit. Jejich činnost poškozuje dobré jméno naší metropole,“ říká radní.

Reportáž o zahraničních průvodcích v srdci Prahy:Stejného názoru je i magistrát, který chystá konkrétní kroky: „Zastupitelstvo hlavního města Prahy už dříve podalo v rámci své zákonodárné iniciativy Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrh zákona, kterým se mění živnostenský zákon a který přeřazuje průvodcovskou činnost v cestovním ruchu mezi živnosti vázané s tím, že výkon této činnosti bude vázán na splnění odborné způsobilosti,“ vysvětluje mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. Projednání zákona je na současném programu poslanců.

Anketa mezi zkušenými pražskými průvodci o současné situaci: 

Co o Čechách a Praze povídají nekvalifikovaní průvodci:

Průměrný Čech vypije pět litrů piva denně.

Němci za druhé světové války zabili deset milionů Čechů.

Malá Strana získala jméno tak, že tam byly první záchodky v Praze a chodilo se tam čůrat.

Socha před hlavní bránou Pražského hradu je Lenin (stojí tam Masaryk).

Sametová revoluce nastala proto, že v Československu panoval hladomor.

Zlatá ulička je pouze replika z Havlovy éry. Původní domy zbourali komunisté.

Jan Hus na sousoší uprostřed Staroměstského náměstí byl zlý jezuita, který pronásledoval protestanty.

Drogy jsou v Česku legální.

Fotogalerie
14 fotografií