Alois Souček byl na Univerzitě Karlově váženým mužem. Funkci pedela, jenž při promocích drží rektorské žezlo, na nějž absolventi přísahají, zastával více než 40 let, před třemi lety za svou činnost dokonce obdržel od rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy stříbrnou pamětní medaili UK jako výraz úcty a uznání. Za svou dlouholetou činnost totiž při promocích doprovodil „do světa“ více než 200 tisíc absolventů a zažil vládu celkem šesti rektorů.

„Moje práce mě strašně těší. Je to krásné, když se se studenty setkám v aule a mohu jim nabídnout žezlo, na které přísahají.  To je pak člověk jako znovu narozený,“ řekl Alois Souček poté, co ocenění převzal.

Na Facebooku Univerzity Karlovy, kde oznámení o smrti Aloise Součka zveřejnili, se ihned vyrojily komentáře, v nichž bývalí studenti na pedela s láskou a úctou vzpomínají. „Rozhodně legenda, jsem rád, že tu činnost dělal s oblibou, to mi vždycky vrtalo hlavou,“ uvedl Václav Š. Komentáře ostatně nejlépe dokazují, jak oblíbený a vážený Alois Souček mezi (nejen) studenty byl. Ať je mu země lehká.

 

Fotogalerie
7 fotografií