Karolina Světlá by se divila, co se děje s vilou její rodiny. Areál, kde se nachází usedlost Žitná ze 17. století a vila Mrázovka, přezdívaná také Zuzanka, patřil Rottovým od roku 1885 do začátku druhé světové války. Karolina Světlá tu dokonce přebývala a zasadila děj jedné novely do Šáreckého údolí.

Poslední události by zajisté daly na delší povídku. Komplex totiž patří třem vlastníkům a majitelka prostředního pásu mezi památkami se rozhodla pro zásah na svém pozemku. Podle informací Blesk.cz bez stavebního povolení začala upravovat terén a nechala vybudovat železobetonové konstrukce. Co má na místě vzniknout, odmítla pro Blesk.cz komentovat.

Dodatečné povolení

Podle Davida Ptáčka, člena spolku Šárecké údolí, by tu měla pravděpodobně vzniknout terasa ve svahu. Problém je, že ke stavbě nezískala majitelka povolení a místním se její počínání nelíbí: „Černá stavba mi vadí vždycky. Navíc je to v přírodním parku, jsou tam dvě památkově chráněné vily a teď tam někdo chce postavit něco moderního, aniž by to prošlo stavebním řízením,“ okomentoval dění v komplexu.

Stavební úřad nakonec počínání stavbařů na udání zastavil, poněvadž nebylo vedeno pod odborným dohledem. Podle mluvčího Prahy 6 Ondřeje Šrámka je stavba zastavená a stavebník má nyní povinnost zabezpečit pozemek.

Co bude následovat? Existují dvě varianty: buď se černá stavba strhne, nebo majitelka požádá o dodatečné stavební povolení. „Dne 30. 11. 2018 bylo zahájeno řízení o odstranění stavby opěrných zdí a souvisejících terénních úprav a stavebník byl poučen o možnosti podat ve lhůtě 30 dnů od zahájení řízení žádost o dodatečné povolení stavby, která k dnešnímu dni podána nebyla,“ vysvětluje mluvčí.

O napjatých vztazích mezi sousedy svědčí nejen to, že na černou stavbu upozornil soused majitelky. Podle informací Blesk.cz se majitelka se sousedem kvůli jednomu z dřívějších sporů soudí.

Fotogalerie
3 fotografie