Nejsou splněny podmínky pro obnovu procesu," prohlásila dnes předsedkyně senátu Silvie Slepičková. Podle ní nepřinesl Sabol nové důkazy, které by mohli změnit rozhodnutí soudu o jeho vině. Muž si podal proti rozhodnutí stížnost.

Podle soudu byla mužova vina bez pochyb prokázána. Za zásadní důkaz Slepičková označila při rozsudku v roce 2015 kamerový záznam z palubní desky policejního auta, které náhodou zachytilo pád těla, když policisté řešili v okolí místa činu jiný incident. Na jeho základě se rozeběhla různá znalecká zkoumání, která potvrdila, že ženu někdo musel z okna vysunout.

Sabol dnes požadoval, aby soud nechal kamerové záznamy znovu přehrát. Podle něj prokážou jeho nevinu. Chtěl také nový znalecký posudek z oboru biomechaniky, nelíbilo se mu ani dřívější srovnání DNA. „Soud nebude nově hodnotit již dříve provedené důkazy," řekla Slepičková. Sabol si podle ní stěžoval na znalce už při odvolacím jednání a neuspěl.

Incident se stal 21. června 2014 v Chalupkově ulici v Praze 4. Sabol se se ženou v jejím bytě zřejmě pohádal poté, co se tam vrátil pro své doklady. Sedmačtyřicetiletá žena po pádu z více než 18 metrů utrpěla mnohačetná poranění a na místě zemřela. Policie nejdřív případ řešila jako sebevraždu. Při zdravotní pitvě však lékaři odhalili poranění na ženině krku, a tak se policisté začali případem zabývat důsledněji.

Sabol obžalobu odmítal. Tvrdil, že v bytě družky byl naposledy den před incidentem a o úmrtí se dozvěděl až od policie.

Podle soudů ale na Sabolovu vinu ukázalo mimo jiné to, že se na bývalou přítelkyni „nalepil a začal na ní parazitovat". Prokázalo se, že v době před činem ženu okradl celkem o 90.000 korun, když vybíral peníze z jejích účtů v různých bankomatech po Praze. Na těle oběti se také objevily stopy DNA obžalovaného, a to v podpaží a na boku ženy, což rovněž svědčilo o tom, že ji odtáhl k oknu a vyhodil.