Spolu s pozemky pod ulicemi předalo vedení města do majetku Hradu i samotnou komunikaci Na Opyši. Ulici U Prašného mostu měla Správa Pražského hradu v držení už předtím. Mluvčí magistrátu Vít Hofman uvedl, že zmíněné ulice představují jedny z nejdůležitějších příjezdových komunikací k Pražskému hradu. „Zajišťují v jeho areálu dopravní obsluhu a mají také bezpečnostní význam. Je proto odůvodněné, aby byly zahrnuty do vnitřních komunikací areálu Pražského hradu,” doplnil.

Navýšení bezpečnosti i úniková cesta

Radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu) Deníku N, který na případ s odkazem na registr smluv upozornil, řekl, že převod majetku schválilo bývalé zastupitelstvo. Stalo se tak totiž v červnu letošního roku. V odůvodnění, které si nechal vyžádat, je mimo jiné zmíněno, že ulice „jsou rovněž určeny v případě ohrožení jako úniková cesta pro prezidenta ČR".

Také mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek považuje převod za logický, protože ulice Na Opyši tvoří jednu z přístupových tras do areálu. Pozemky Hrad podle Šebka využije k posílení bezpečnostních opatření. „Správa Pražského hradu stejně tak předpokládá, že komunikace budou využity i v rámci bezpečnostní koncepce Hradu,” doplnil bez dalšího upřesnění. Deník N už dříve uvedl, že na další zvýšení bezpečnosti v sídle prezidenta a okolí půjde 55 milionů korun. Bezpečnostní opatření by se měla zpřísnit i v obou ulicích, které Hrad převzal, napsal v úterý server. V ulici U Prašného mostu by mělo vzniknout kontrolní stanoviště, v němž by policisté skenovali podvozky přijíždějícím vozům. Na Opyši se mají postavit kryté přístřešky, kde budou i detekční systémy pro kontrolu lidí a zavazadel.