Týden vědy a techniky je jednou z nejnavštěvovanějších popularizačních akcí v České republice. Smyslem je přiblížit práci vědeckých pracovníků nejširší veřejnosti. Zaměřujeme se zejména na mladé lidi," řekla při zahájení 18. ročníku předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

„Postavil jsem se do čela Rady pro výzkum, vývoj a inovace a vytyčil jsem jasný cíl - dosáhnout dvouprocentního podílu výdajů na vědu a výzkum na hrubém domácím produktu (HDP)," uvedl Babiš. Podle dat Českého statistického úřadu loni v ČR dosáhly výdaje na výzkum a vývoj rekordních 90,4 miliardy korun, podíl na HDP byl 1,79 procenta, což je méně než v letech 2013 až 2015.

„Je třeba motivovat ke špičkové vědě a výzkumu v různých oborech, aby dosažené výsledky nejen posouvaly hranice poznání, ale i pozitivně ovlivňovaly praktický život lidí. Od péče o zdraví, přes nové inovativní technologie až po porozumění aktuálním trendům," doplnil premiér.

Lidé mohou společně s vědci objevovat, jak věda vypadala před sto lety při vzniku Československa a jak se obory postupem času vyvinuly. Pro návštěvníky je v sídle AV ČR připravena i úniková hra s názvem Osudové osmičky, jejíž účastníci si připomenou významné události: založení Československa, mnichovskou dohodu, sametovou revoluci či vznik České republiky.

Ve spolupráci s Dejvickým divadlem se dnes od 19:00 v malém sále Městské knihovny v Praze uskuteční představení, kterého se zúčastní hosté, s nimiž je připravena debata o divadelní hře Elegance molekuly. Jedním z nich je scenárista Petr Zelenka. Například v pražském Národním zemědělském muzeu je kromě přednášek či prezentace výzkumných ústavů ze zemědělského resortu připraven kurz vaření.

Akce se konají po celé ČR. Zájemci mohou navštívit třeba hvězdárnu v Prostějově, kde pro ně bude ve středu 7. listopadu připravena přednáška o světelném znečištění. Workshopy o lidském těle se konají v brněnském vědeckém centru VIDA!

Ve foyeru Univerzity Pardubice je ode dneška k vidění výstava s prostorovými instalacemi Vladimíra Vondrejse inspirovanými přírodou - molekulami, klastry či buněčným cytoskeletem. V Ostravě se koná výstava hlavolamů, deskových her a knih. V Českých Budějovicích dnes film představí základní směry českého výzkumu v polární ekologii.