Nová platforma, pod kterou bude Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy vystupovat, sjednotí instituce do jednoho celku. „Už název je matoucí," sdělil ředitel hvězdárny Jakub Rozehnal, který upozorňoval na tři instituce - Štefánikovu hvězdárnu, Planetárium Praha a Hvězdárnu Ďáblice, které se doteď pod tímto dlouhým názvem nacházely. „Jsme sice největší platformou, která se zabývá popularizací astronomie v Česku, ale stále nejsme dostatečně jednotní." A proto vzniklo Planetum.

Cestování časem do minulosti, budoucnosti a cestování prostorem v planetáriu v Praze neskončí. Naopak. Historie podniku má dohromady už půl století, během kterého neutužovalo vztahy. „Doteď jsme z toho moc netěžili, ani spolu dostatečně nekomunikovali," prozradila PR manažerka Dominika Šimoňaková, že je třeba nastavit změnu. „Lidé si doteď naše instituce pletou," nešetřila manažerka sebekritikou podniku.
Video
Video se připravuje ...

Na co se můžete těšit v Planetu? Eva Fornálová

Chceme být jedni z nejlepších!

„Chceme se stát jedním z nejlepších vesmírných center v Evropě," svěřila Šimoňaková, že ve Stromovce objevíte největší v Česku a jedno z největších promítacích pláten v Evropě, které chystá velkolepé i filmové projekce. 

Chystají se nové navigace, kudy se k institucím dostat. Vznikl jednotný web, kde od 1. listopadu dohledáte veškeré informace. Stejně tak Planetum ožije i na sociálních sítích. Do budoucna se tady budou promítat i filmy s vesmírnou tématikou - pro dospělé, ale i pro děti. V hvězdárně pak bude možné sledovat, kromě planet, i výstavy. Vše, co se chystá, objevíte na planetum.cz.

A proč to všechno? Důvodem byla nízká návštěvnost v uplynulých letech. Až v roce 2018 se novému řediteli povedlo postupně zvedat ze dna. „Od konce května jsme začali uvádět pořad, kdy se celá polokoule hýbe a nejste svědky jen statické projekce," vysvětloval, proč se od května začalo planetáriu dařit. „Věříme, že se po dlouhé době staneme opět nejnavštěvovanější institucí v Česku."

Fotogalerie
14 fotografií