Podle pověsti seskočil bájný kůň Šemík s Horymírem z vyšehradských hradeb, čímž svému pánovi zachránil život. Na tuto legendu navazuje společnost Pražské Benátky, která v pondělí 29. října zahájila provoz přívozu Vyšehrad. Zatím se tu pohybuje dočasně jiná loď, v současnosti už ale finišují práce na nové lodi Šemík, která bude Pražany vozit mimo sezonu po trase Císařská louka – Výtoň – smíchovská náplavka.

„Převozník pražský Zdeněk Bergman má opravdu velmi rád historii, přišel s tím, že pokud budeme mít přívoz Vyšehrad, musí tu plout loď, která bude nést jméno Šemík,“ uvedla Kateřina Crhová z Pražských Benátek. Přívoz v této lokalitě funguje každý den od 10:00 do 20:00 hodin, v sobotu pak poprvé vyplouvá o hodnu dříve.

„Oproti původní lodi Břehouš, která má kapacitu pouze 12 osob, se do Šemíku vejde až 40 cestujících. Počítáme s tím, že do dvou týdnů tu začne Šemík fungovat,“ dodala Kateřina Crhová.

Zaplatíte extra

Zmiňovaný přívoz není součástí Pražské integrované dopravy (PID). Znamená to, že s jízdenkou na MHD nebo Lítačkou tady nepochodíte. Jízda stojí dospělého 30 korun, děti od 2 do 14 let a senioři nad 70 let zaplatí 20 korun. Pražské Benátky budou tuto lodní dopravu na místě zajišťovat až do opětovného zahájení provozu přívozu „P5“, který je součástí integrované dopravy a vrátí se v dubnu příštího roku.

Mezi Smíchovem a Výtoní začal fungovat mimosezonní přívoz, dopravní obsluhu zajistí Šemík.
Autor: Daniel Vitouš

„Přívoz P5 byl vždy sezonní. Zajišťuje dopravu hlavně v době, kdy bývá rušno na náplavce a kdy probíhají aktivity na Císařské louce. Poté, co se zavřela lávka pro pěší na zdejším železničním mostě, byl přívoz dočasně celoroční. Nicméně lávka opět funguje, z našeho pohledu tu tedy mimo sezonu není primární dopravní význam,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal, podle kterého je tato problematika hlavně otázkou financí. Pokud by podle něj Praha v budoucnu usoudila, že přívoz je tu potřeba celoročně, bylo by po uvolnění potřebných finančních prostředků možné zachovat nepřetržitý provoz.

Podrobnosti o provozu mimosezonního přívozu Vyšehrad hledejte na webu provozovatele.

Fotogalerie
19 fotografií