Proti rozmarům počasí a Vltavy by měly pomoci dva nové projekty, které připravuje magistrát. Doposud se řídil papírovými povodňovými plány, jež mj. radily, jak se zachovat v situaci zvýšené vodní hladiny. Od roku 2020 by podle magistrátu měly být plány nikoliv pouze digitalizovány, ale doplněny a nahrány pro všechny městské části.

„Jako poslední v republice ještě nemáme digitální povodňové plány. Nebylo to doposud potřeba, poněvadž ty dosavadní papírové jsou velmi kvalitní. Ale doba se vyvíjí a my chceme aktualizovat i náš systém, abychom mohli rychle reagovat na krizové situace. Naše druhá novinka pak předběhne svoji dobu,“ říká Daniel Barták, vedoucí oddělení krizového managementu Magistrátu hlavního města Prahy.

Povodně v roce 2002
Autor: archiv Blesku

Nadstavbou Protipovodňového plánu bude projekt Operativního řízení proti povodním. Za pomoci údajů z minulých let a hlášení meteorologických stanic bude dostávat krizový management v dostatečném předstihu zprávy o aktuálním stavu a možném vývoji hladiny řeky Vltavy. Díky tomu budou moci varovat městské části, jež bývají často zaplaveny. „Informace by mohly být dostupné i online na našich webových stránkách,“ předpokládá Daniel Barták.

Čerpání dotací z EU

Digitální Protipovodňový plán by měl vyjít přibližně na 19 milionů korun a magistrát se na jeho financování podílí částkou 3,8 milionu korun. Operativní systém řízení proti povodním bude stát 17,5 milionu korun, ale cena ještě není definitivní. Na jeho financování by se měl podílet Státní fond životního prostředí.

Magistrát hlavního města Prahy doposud spravuje 46 projektů. „Od roku 2017 čerpáme až 70 % nákladů z Evropské unie na většinu projektů. 10 miliard korun jde do dopravní infrastruktury, školství, bezpečnosti města a jiné projekty,“ řekla Irena Ropková, radní hlavního města pro školství a evropské fondy.

Fotogalerie
8 fotografií