Nadační fond Klíček přišel do Fakultní nemocnice v Motole roku 1993. Od té doby na místě poskytoval po dlouhých 23 let ubytovací služby mimopražským rodičům hospitalizovaných a těžce nemocných dětí, kteří chtěli být svým potomkům v té nejvážnější životní situaci nablízku a mít pro sebe i pro ně domácky působící zázemí za symbolický příspěvek.

Z rozhodnutí ředitele však Klíček musel tuto svou aktivitu ukončit, na konci října roku 2016 došlo k vystěhování a opuštění této ubytovny. „Pořád jsme přemýšleli o řadě dalších řešení, jak mimopražským rodičům, kteří mají v nemocnici své dítě, pomoci. S Prahou 5 se dnes podařilo podepsat smlouvu o smlouvě budoucí o zřízení práva stavby na stavbu ubytovny, kterou bychom rádi v blízkém sousedství motolské nemocnice postavili,“ uvedl Jiří Královec z Klíčku. „Podpis smlouvy završil rok a půl intenzívní práce na projektu, bylo také nutné celý pozemek zaměřit a vypořádat se s připomínkami jednotlivých odborů, počínaje odborem dopravy a konče odborem životního prostředí.“

Kde bude stát?

Nová ubytovna se bude nacházet prakticky pár metrů od areálu motolské nemocnice. Pozemek, kde se má stavět, pomohl vytipovat starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09). Místo se nachází na pomezí čtvrtí Motol a Košíře ve Weberově ulici mezi zdejší základní školou a autosalonem.

Podpis smlouvy v Praze 5 dnes začal stylově hudbou:

Manželé Královcovi, kteří jsou srdcem Nadačního fondu Klíček, si v současnosti neodvažují předem odhadnout, kdy nová ubytovna začne fungovat. Před samotnou realizací stavby musí proběhnout všechny nezbytné administrativní úkony, Klíček také čeká velká celorepubliková sbírka.

Architekt-herec a další kroky

Autorem návrhu ubytovny je známý herec a architekt David Vávra, který je s Klíčkem ve spojení už od roku 1992. „Byl to jeden z prvních čestných členů našeho občanského sdružení. Je to člověk tvořivý a hodně mladý duchem. Myslíme si, že dům, který navrhl, má švih a bude ozdobou čtvrti,“ uvedl Jiří Královec.

Přestože má Klíček jasný a smlouvou opatřený příslib dalšího fungování na novém pozemku, nevzdává ani možnost opětovného působení uvnitř areálu motolské nemocnice. „Úsilí postavit samostatnou ubytovnu neznamená, že bychom se přestali snažit o znovuzprovoznění svépomocné rodičovské ubytovny v nemocnici – stavba bude během na dlouhou trať a my bychom rádi, aby v mezičase naše služba pro rodiče fungovala alespoň v takovém rozsahu, jako tomu bylo do konce října 2016,“ dodala Markéta Královcová.

Fotogalerie
13 fotografií