Výsledky České obchodní inspekce rodiče pražských dětí nepotěší. K alkoholu se dostanou bez větších obtíží. „Šestnáctiletým figurantům alkohol prodalo sedm prodejců z 12, v pěti případech šlo dokonce o tvrdý alkohol v podobě vodky či rumu,“ svěřila inspekce výsledky. O výši pokut bude rozhodnuto ve správním řízení.

Ve výčtu prodejen, kde chlapci a dívky mladší 18 let letos koncem května pořídili alkohol, jsou prodejny potravin, hypermarkety či vinotéka v Praze a restaurace v Říčanech u Prahy. Prodejci jim prodali třeba vodku se 42 procenty alkoholu, rum, dvanáctistupňové pivo či víno. Ve všech kontrolovaných provozovnách přitom bylo na viditelném místě písemné upozornění o zákazu prodeje tabákových výrobků i alkoholických nápojů.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek umožňuje inspekci od 31. května loňského roku provádět kontroly s mladistvými figuranty. Při kontrolách v Praze a Středočeském kraji využila Česká obchodní inspekce koncem května chlapce a dívky ve věku 16 let. Při loňských kontrolách v celém Česku inspekce zjistila prodej alkoholu mladistvým ve 114 případech ze 167 kontrol provozoven.