Bude až pro 100 pasažérů. Brázdit řeku ale měl už tento měsíc! Současný přívoz mezi Trojou a Císařským ostrovem sveze 30 lidí. Přesto, že jezdí nepřetržitě, nestíhá. Velkokapacitní přívoz, označovaný také jako P8, má problém alespoň částečně vyřešit. Jenže jezdit měl už tento měsíc. Podle pracovníků Pražské integrované dopravy se ale čekalo na to, až hlavní město schválí finance. 

Ve výrobě

Jak je na tom nový přívoz teď? „Máme hotový základ. Loď má rozměry 16 krát čtyři metry. Teď už nám chybí jen motor, pohon, paluba se stříškou a nátěr,“ řekl Blesku Dušan Sahula z Pražské paroplavební společnosti. Ten má výrobu lodi na starosti. Přívoz pracovníci stavějí necelý měsíc a do konce června by měli mít hotovo. „Pak už ho dáme jen jeřábem na vodu, projde plavební zkouškou a dopluje na místo, kde bude působit,“ řekl. 

Bezbariérový

Důvod výroby velkokapacitního přívozu je ten, že podobné plavidlo v Česku není. Svézt bez problémů se budou moci i maminky s kočárky, cyklisti a vozíčkáři. „Loď bude bezbariérová. Z nástupiště půjdete rovnou na palubu. Nebudou tu žádné schody,“ dodal Sahula.

Fotogalerie
8 fotografií