„Z důvodu zvýšeného průtoku vody ve Vltavě je přerušen provoz přívozu P8, dnes 18. 1. s předpokladem po celý den,“ oznámil Ropid na svých webových stránkách. Přívoz, jenž jezdí mezi Trojou a Císařským ostrovem, nahradil zřícenou lávku v Troji. 

Lidé mohou jako náhradu využít autobusovou linku 112 v úseku Nádraží Holešovice - Kovárna, tramvaj číslo 17 z Nádraží Holešovice na Trojskou nebo přívoz označený jako P2 a navazující linky 112 a 236, stojí na webu.

Převozník má dovoleno vyplout, když je průtok do 150 m3/s, na referenční stanici v Malé Chuchli je ale aktuálně měřeno téměř 180 m3/s, tedy o 30 více.

Vysoký průtok z Berounky

„K překročení limitu může dojít, pokud se k regulovanému průtoku z Vltavské kaskády přidá ještě vysoký průtok z řeky Berounky, který není regulován vodními díly,“ řekl už dříve pro Blesk.cz mluvčí Povodí Vltavy Hugo roldán. Právě povodí udržuje průtoky, které jsou předem dané manipulačním řádem vodních děl. 

Není to poprvé, kdy je přívoz mimo provoz: na několik hodin byl zastaven už 27. prosince nebo 2. ledna. Poprvé vyjel na Vltavu 23. prosince v 8:00 a jeho kapacita je 28 lidí.

Video
Video se připravuje ...

Cesta trvá od dvou do pěti minut Eva Fornálová