Přívoz P8, spojující Císařský ostrov s Trojou, je provizorním řešením po pádu trojské lávky, jež se zničehonic zřítila začátkem prosince. Jezdí podle řádu o víkendech jen třikrát do hodiny. Pokud je ale poptávka vysoká, intervaly se zkracují. „Loď jezdila nepřetržitě bez přestávek, ale bohužel to rychleji už nešlo, proto se tvořily fronty,“ sdělil Blesk.cz mluvčí Ropidu Filip Drápal.

A že měl převozník napilno, dokazují taky počty výletníků, které o víkendu přepravil: v sobotu jich bylo 1700, v neděli už 2400. Kapacita lodě je přitom pouhých 28 lidí, přívoz tak musel během víkendu přeplout Vltavu nejméně 137krát.

A to je teprve začátek - se stoupajícími venkovními teplotami a čím dál častěji vykukujícím sluníčkem je jasné, že lidí bude přibývat. „Předpokládáme, že tyto problémy budou narůstat, proto plánujeme zařídit novou loď,“ nastínil Drápal budoucí plány. Ta by měla v ideálním případě jezdit už v létě a její kapacita by měla být až 100 lidí, což by přepravu v takto vytížených dnech značně ulehčilo.

Finance na nový přívoz ale bude schvalovat magistrát. „Přívoz je jen nouzovým řešením po pádu Trojské lávky. Kapacita je omezena, proto se intenzivně jedná o nasazení větší lodi. Zároveň se pracuje na přípravě nové lávky, která propojí oba břehy,“ sdělil Blesk.cz náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek.

Video
Video se připravuje ...

Cesta trvá od dvou do pěti minut Eva Fornálová

Přívoz vyplul na Vltavu poprvé v sobotu 23. prosince v osm hodin ráno. Provozní doba v pracovní dny byla určena od 07:00 do 19:00 a o víkendech od 08:00 do 19:00. Interval je ve špičkách pracovních dnů deset minut.

Fotogalerie
38 fotografií