Lidé na východě Prahy zuří. Už poněkolikáté za poslední měsíc jim začala opakovaně a mnohokrát za sebou vypadávat elektřina. Výjimkou není osm výpadků denně, rekordmani ale hlásí i 50 „probliknutí“! Problémy Blesku potvrdili minulý týden ve středu v Kolodějích, Běchovicích, Dubči, Nedvězí a Královicích.

„Poslední výpadek byl teď ve středu. Za dopoledne to vypadlo snad patnáctkrát,“ uvedla úřednice Jitka Okrouhlá z úřadu v Nedvězí. Stejnou zkušenost popisuje také radnice v Kolodějích. „Na úřadě se nám množí stížnosti, vždy jde o krátkodobé výpadky,“ popsala referentka úřadu Věra Kozáková. Situaci potvrdila také radnice v Praze-Královicích.

Občané jsou ze situace zoufalí. „Bylo to nepříjemný. Měla jsem rozdělaný oběd a co pak najednou s tím? Pro jističe to taky byla darda. Elektřina se totiž pořád nahazovala a vypínala. Kdyby nám aspoň dali vědět dopředu,“ říká Světlana Ludvíková, obyvatelka Koloděj. Michal Žitňák se vrátil s rodinou z dovolené domů do Běchovic a nic nefungovalo: „Nemohli jsme si vyprat ani usušit prádlo, blikala světla. Nevěděl jsem, jestli není chyba v naší domácnosti, protože na stránkách PRE nic nebylo,“ vypočítává těžkosti.

Sloup se musí vyměnit

Podle informací PRE za všechno může zemědělec, který 18. dubna, tedy více než před měsícem, v ulici Mladých Běchovic poškodil sloup vysokého napětí. „Oprava je bohužel složitá, musí se vyrobit nový sloup, elektřina se zatím rozvádí zbylými sloupy. Nárazově tu může docházet k výpadkům. Odhadujeme, že oprava bude hotová tento týden,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Pražská energetika Blesku po dubnovém poškození potvrdila výpadek elektřiny ještě ve čtvrtek 3. května a ve středu 16. května. Tři případy evidují také obyvatelé vesnic. Podle mluvčího PRE šlo vždy o nečekaný výpadek, který neměl souvislost se žádným zásahem elektrikářů.

Náhrada škody?

Po četných stížnostech se starostka Koloděj Angela Morávková obrátila na PRE o vysvětlení. Ve svém dopise uvádí, že „se jedná o závažnou situaci, kdy četné výpadky ničí uživatelům elektrické přístroje“. O celé situaci byl naopak informován starosta Dubče Jaroslav Tošil: „Chvíli po výpadku jsem obdržel zprávu od krizového centra. Nemám žádné zprávy, že by se někomu doma poškodily elektrospotřebiče,“ shrnul situaci.

Pokud mají lidé podezření, že jim výpadky poškodily elektrická zařízení, mají možnost se na PRE obrátit. Podle mluvčího Petra Holubce však mají občané v případě cenných přístrojů ze zákona povinnost zajistit si ve svých domovech dostatečnou ochranu proti těmto situacím.

Jak se bránit?

Přerušované dodávání elektřiny do domácích spotřebičů, které jsou trvale zapojené do zásuvky, jim vadí. Škodu ale budete těžko vymáhat. Ledničky, pračky, televize, počítače i kávovary musíte hlavně chránit sami. „Žádná norma ani vyhláška neuvádí, jak často se mohou přístroje, například lednice, spínat a vypínat,“ řekl Blesku soudní znalec v oboru silnoproudá elektrotechnika Ladislav Horáček s tím, že takový údaj najde spotřebitel třeba u světelných zdrojů.
„U LED žárovek je přesně napsáno, kolik zapnutí vydrží.“ Obecně se dá říci, že nejvíce trpí všechny přístroje, které obsahují nějaký zdroj. „Všeobecně se ví, že časté zapínání spotřebičů jim škodí. Nikde ale není uvedeno, jestli ‚časté‘ znamená pětkrát či padesátkrát denně,“ dodal Horáček.
Co dělat při podezření, že nám přístroj poškodil nepravidelný přísun elektřiny dodavatelem? „Určitě lze podat stížnost k Energetickému regulačnímu úřadu na nekvalitní dodávku proudu,“ radí soudní znalec Milan Žaloudek. Lepší je ale takovým věcem předcházet.
Poškodit přístroje může spíš přepěťová vlna způsobená bleskem. V takovém případě však od dodavatele nic nevysoudíte – citlivé přístroje jste v řadě případů, dle konkrétních smluvních podmínek s dodavatelem, povinni chránit sami přepěťovou ochranou na zásuvce. Externí se dá pořídit už za pár korun nebo stokoruny, ušetří však tisíce a hlavně spoustu starostí.

Fotogalerie
9 fotografií