Když dojde na rekonstrukci pražských silnic, každý Pražák ihned zpozorní. Oprav je od začátku roku totiž čím dál více a jejich výčet nekončí. Husitská na Žižkově, Zenklova v Libni, Českobrodská v Běchovicích – na těchto důležitých ulicích v současnosti pracují dělníci, aby ulice opravili, zmodernizovali a znovu zprovoznili. Jenomže rozkopaných ulic je více než těch dokončených.

Českobrodská je důležitou dopravní tepnou Běchovic. Místní jí jezdí do Prahy či mimo ni. O to palčivější nynější dopravní omezení jsou. „V Běchovicích stojím každý den. Ve včerejší koloně jsem strávil sedm minut,“ řekl Blesku Jan Kuba (32) z Újezdu nad Lesy.

Frézování, které se nepodařilo

Obzvláštní pozornost veřejnosti vzbudilo „nepovedené“ frézování vozovky v úseku mezi radnicí Běchovic a ulicí k Mladým Běchovicím. Už tak problematickou dopravu, kterou v Českobrodské po dobu rekonstrukce řídí provizorní kyvadlový semafor, 11. května ještě více „zkomplikoval“ semafor druhý. Vzájemně se totiž nedokázaly synchronizovat.

Takto vypadá situace v Běchovicích okolo poledne.
Autor: Tonda Tran

Na naší žádost bylo od frézování vozovky odstoupeno,“ vysvětlil Blesk.cz starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS). „Důvodem byla špatná synchronizace obou kyvadlových semaforů, která více komplikovala místní dopravu. Vyfrézován byl jen kousek silnice, který byl hned zasypán recyklátem,“ dodal starosta s tím, že auta v daném úseku budou moci do konce června dále jezdit přes kyvadlový provoz řízený jedním semaforem. I ten ale způsobuje četná zdržení a kolony.

Práce na vozovce skončí už na podzim 

Zvažujeme otevření dalšího úseku po dobu rekonstrukce,“ vysvětlil starosta k tomu, jak by dopravu chtěl zlepšit. „Zároveň se snažíme se zhotovitelem najít co nejlepší cestu k tomu, aby práce byly hotovy co nejdříve.“ Namísto plánovaných 18 měsíců by dopravní omezení v Českobrodské měla trvat jen 10 měsíců, tedy do podzimu.

Původní harmonogram předpokládal, že stavební práce pojedou bez přestávky celý rok 2018 až do prosince,“ uvedla starostka Prahy 21 Karla Jakob Čechová (TOP 09). „Nová dohoda obsahuje celou řadu změn, které ve svém důsledku přeruší stavbu ještě letos v říjnu. Od 1. listopadu 2018 do 1. července 2019 by se pak po Českobrodské v Běchovicích mělo jezdit bez dopravních omezení.“ Rekonstrukce vozovky bude pak opět za kyvadlového provozu pokračovat v létě 2019.

Dopad rekonstrukce na ostatní městské části

Jelikož je Českobrodská frekventovanou silnicí, dopad její rekonstrukce pociťují i okolní městské části. Zatímco v Praze 14 podle mluvčí Veroniky Berné žádné výrazné problémy neevidují, v Praze 20 a 21 je tomu právě naopak.

„Rekonstrukce komunikace Českobrodské zatěžuje dopravu v Horních Počernicích enormně hlavně ve spojitosti s rekonstrukcí dálnice D11. Zhruba 27 tisíc aut denně má tendenci zkracovat si cestu právě přes Horní Počernice a její hlavní komunikaci, ulici Náchodskou,“ vysvětlila mluvčí Prahy 20 Petra Prokůpková. „Preventivně jsme už přijali opatření o zákazu vjezdu vozů nad 3,5 tuny na Náchodskou ulici.“

„Jedná se o nezbytnou rekonstrukci. Každé dopravní omezení a uzavírky jsou nepříjemné,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. „Pokud to je technicky možné, usilujeme u všech staveb o zkrácení doby realizace, ale urychlení prací nesmí mít vliv na kvalitu. Chápeme, že pro řidiče je dopravní situace v Českobrodské komplikovaná, ale aspoň se dělá něco pro to, aby tamní vozovka nebyla v tak bezútěšném stavu.“
Fotogalerie
27 fotografií