Pražské městské státní zastupitelství ve čtvrtek Burešovi poskytlo usnesení o zahájení trestního stíhání a díky tomu měl možnost se seznámit s Elischerovou kauzou. „Jde o obvinění mimořádně závažné,“ prohlásil Bureš. Zdůraznil však, že je případ teprve na samém začátku vyšetřování a o vině teprve budou rozhodovat soudy.

Bureš uvedl, že státní zástupci nepodali dovolání proti žádnému ze tří podezřelých rozsudků, o jejichž ovlivnění se píše v obvinění, a nebyly tak přezkoumány Nejvyšším soudem. „Když jsem si ta rozhodnutí četl, tak jsem tam nenalezl jedinou nepřesvědčivou větu, která by mě vedla k otázce, proč tak ten soud rozhodl,“ prohlásil Bureš. Poznatky z toho, jak Elischerův senát fungoval, ale Bureš označil „jen za ty nejlepší“.

Dodal, že senát rozhoduje při poradách, takže je rozsudek výsledkem dlouhé, složité a náročné diskuse. „Nemám vůbec žádné důvody předpokládat, že kolega Elischer, jak vy říkáte ukecával kolegy ve smyslu, aby rozhodli proti svému přesvědčení. To tak vůbec nemusí být,“ řekl Bureš.

Kontrola spisů

Bureš uvedl, že se nyní kontroluje, zda byly správně vedeny spisy s případy, které měl Elischer na starosti. Upozornil však, že předseda soudu nemůže sledovat, zda se mu rozhodnutí líbí nebo nelíbí. Nemůže se ptát ani na to, jak vypadaly porady senátu. „To nemůže zjistit vůbec nikdo s výjimkou Nejvyššího soudu, pokud by byl podán návrh na obnovu řízení,“ dodal Bureš.

Míní, že Elischerův případ je selháním jednotlivce, kterému nelze zabránit systémově. „Prozatím věc hodnotím tak, že jde o nepochopitelné a pro mě nevysvětlitelné selhání jednotlivce,“ řekl Bureš. Obviněného Elischera označil za nenápadného kolegu, který příliš nekomunikoval a nosil skromné konzervativní oblečení.

Dodal, že soudci z pražského vrchního soudu stále nemohou uvěřit tomu, z čeho byl Elischer obviněn. „Cítí i pocit rozhořčení. Především nám vadí, jaké světlo to vrhá na náš vrchní soud, to si ani nedovedete představit,“ řekl Bureš novinářům ve druhé největší soudní síni budovy. Ve stejné soudil Elischerův senát a padly policií vyšetřované rozsudky.

E-maily a odposlechy ho prozradily

Soudce Elischer byl zadržen v úterý. Policie ho obvinila z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných, za což mu hrozí až 12 let vězení. Policie proti soudci podle obvinění, které má k dispozici ČTK, sbírala důkazy z mailové korespondence a odposlechů. Bureš nedokázal odpovědět na otázku, jak se odposlechy do budovy soudu dostaly. Neví ani to, jaký soud to povolil. „Předpokládám, že byly regulérně povoleny, to si nedovoluji zpochybnit. Nemyslím si, že by si někdo v takové kauze dovolil porušit jakýmkoliv způsobem zákon,“ řekl Bureš.

Spolu s Elischerem bylo do vazby vzato i pět Vietnamců, kteří jsou do případu také zapleteni. Jedním z nich je i Nguyen Quoc Hung, jenž byl spojkou mezi Elischerem a dalšími lidmi ze skupiny. Soudce se s ním údajně dobře znal už od roku 2013. Soudce jim podle obvinění předával citlivé informace týkající se řízení a radil jim, jak mají postupovat, aby mohl rozhodnout v jejich prospěch. Na oplátku dostával zaplaceno až v řádech milionů. 

 

Fotogalerie
12 fotografií