Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žalobci chtějí soudce Elischera a dalších pět obviněných držet ve vazbě

Autor: ČTK, nkov - 
15. března 2018
08:58

Policisté a státní zástupci podali v noci na dnešek návrh, aby soud vzal do vazby obviněného soudce Ivana Elischera. Do vazby chtějí poslat také dalších pět obviněných, kteří v případu se soudcem pražského vrchního soudu figurují. O vazbě bude soud rozhodovat dnes. Vyplývá to z vyjádření místopředsedy Obvodního soudu pro Prahu 4 Michala Dvořáka pro ČTK.

Dvořák uvedl, že v trestní věci žalobci podali návrhy na vzetí šesti lidí do vazby, mezi nimi i na obviněného I.E. „O těchto návrzích bude rozhodováno, vzhledem k běhu zákonné lhůty, během dnešního dne,“ dodal Dvořák.

Elischer byl zadržen v úterý ráno mimo budovu vrchního soudu. Případem se zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), dozoruje ho Městské státní zastupitelství v Praze. Podle obvinění, z něhož cituje Mladá fronta Dnes, soudce přijímal úplatky a ovlivňoval za ně trestní řízení ve prospěch souzených.

Pelikán: zafungovaly kontrolní mechanismy

Podle ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) v případu soudce pražského vrchního soudu zafungovaly kontrolní mechanismy v justici. Řekl to ve středu na tiskové konferenci po jednání vlády. Údajné provinění soudce nechtěl komentovat, poukázal přitom na presumpci neviny.

„Vždycky jsem říkal, že je to tolik lidí, že by bylo prakticky nemožné, aby se mezi nimi občas nevyskytl někdo, kdo selže. A já chápu to, že se daří taková podezření odkrývat a prošetřovat, jako výraz toho, že kontrolní mechanismy začínají fungovat,“ řekl Pelikán.

Kontrolní mechanismy v justici fungují, řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Kontrolní mechanismy v justici fungují, řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. | ČTK

„Mám smíšené pocity. Zároveň jsem zklamaný, že možná jsme měli v takhle vysoké roli soudce, který porušoval to základní, co je jeho prací, a to je nestrannost. Ale zároveň jsem rád, protože pokud už jsme tam takového soudce měli, tak systém zafungoval, přišlo se na něj a bude po zásluze potrestán, pokud to opravdu spáchal,“ doplnil.

Soudce byl od srpna sledován policií

Pelikán neupřesnil, jak se postaví k návrhu státních zástupců, aby Elischera dočasně zprostil výkonu funkce soudce.

Podle médií sledovala policie Elischera od loňského srpna. Soudce údajně přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze. Policie ani státní zástupci zatím okolnosti trestního stíhání Elischera blíže nekomentovali.

Soudce Elischer na pražském vrchním soudu působil od roku 2013. Specializuje se například na řešení závažných drogových kauz. Zabýval se například případem skupiny, která ve velkém pěstovala marihuanu v areálu bývalé textilní továrny v Liberci. V minulosti působil také na ústeckém krajském soudu, kde řešil třeba případ vraždy pětiletého chlapce nebo kauzu zkrachovalé Universal banky.

Video  Policie zatkla soudce pražského vrchního soudu. A na Zemanovu oslavu inaugurace míří řada umělců  - Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Nezadat ( 15. března 2018 09:35 )

Když Babiš řekl ,že jsou prodejný děěvky,tak sluníčkáři a vrchní soud v Praze začali hysterický řvát jak je pošlapávaná demokracie a co si to dovoluje,tak napadat spravedlivé nezávislé soudy.Není den kdyby sté bandy nedali někomu kárné řízení a atd.Tak a teď se do mě vy nepodplatitelní demokratičtí zmmrdi do mě pusťte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa