Taxikáři přitvrdili a centrum Prahy zažilo v pondělí odpoledne kolaps. Tisícovka aut vyrazila na protestní jízdu do centra, kde „kroužila“ od Žofína přes Národní třídu po nábřeží k Rudolfinu.

Pro už tak hustou dopravu je ale tolik aut navíc značná komplikace - auta na nábřeží stála od Palackého náměstí až k Čechovu mostu, v Divadelní ulici, ucpaný byl také směr od Chotkových sadů přes Klárov k nábřeží, kudy taxikáři přijížděli ze Strahova. Podle redaktora Blesk.cz, jenž situaci na místě sledoval, se tam před pátou hodinou štosovaly také tramvaje - několik desítek minut nejezdily mezi Staroměstskou a Národním divadlem. Lidé proto vystupovatli a chodili raději pěšky.

A nejen oni. Situace donutila vystoupit také několik naštvaných řidičů, kteří se snažili taxikáře přimět k rozumu. „Mě nezajímá, že ty stávkuješ, já mám taky svoji práci,“ říkal jeden z nich taxikáři, jenž mu blokoval cestu.

Situaci v místě hlídali policisté. „V tuto chvíli jsou pravobřežní komunikace téměř neprůjezdné,“ sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan ve čtvrt na šest. Městskou hromadnou dopravu v rámci možností pouštěli policisté přednostně. Řešili také několik přestupků. „Policisté zadokumentovali protiprávní jednání několika řidičů vozidel taxi. Tyto podklady zašlou policisté k dalšímu využití příslušnému správnímu úřadu,“ uvedli po skončení akce.

Taxikáři protest kolem šesté hodiny pozvolna ukončili, začali se vracet na Strahov a doprava pomalu prořídla - v půl sedmé už byla taková, jako obvykle v odpolední špičce. Podle informací Blesk.cz jsou s průběhem protestu spokojeni, splnil prý účel. 

VIDEO: Podívejte se, jak doprava v centru Prahy vypadala kolem páté hodiny:

Video
Video se připravuje ...

Dopravu v centru Prahy ochromila stávka taxikářů. Daniel Vitouš

Trasa byla až do poslední chvíle neznámá - v neděli taxikáři avizovali, že pojedou na letiště. Na Strahově se ale dozvěděli, že jejich cesta povede do centra Prahy, přesný plán cesty ale dostali těsně před odjezdem zakreslený v mapce.

Touhle trasou taxikáři jeli:

Protest taxikářů způsobil kolaps v centru Prahy.
Autor: Alexandr Malachovský, Daniel Vitouš

Řidiči taxi o alternativních přepravních službách tvrdí, že jde o nekalou konkurenci. Vadí jim, že řidiči Uberu nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. „Neprotestujeme proti aplikacím, ale proti nelegálním řidičům,“ řekla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Protestující taxikáři rovněž v pondělí kontaktovali e-mailem Úřad vlády a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s žádostí o jednání. Ten jim minulý týden vzkázal, že je vyslechne.

Podle organizátorů se protestu účastnila v pátek tisícovka vozů, magistrát jejich počet odhadl na polovinu. O den dříve podle organizátorů dorazilo na 2000 vozidel, magistrát udával číslo kolem 1400.

VIDEO: Proslov Karolíny Venclové, mluvčí protestu

Video
Video se připravuje ...

Proslov Karolíny Venclové, mluvčí protestu taxikářů. Daniel Vitouš

Vše o službě UBER čtěte zde >>>

Fotogalerie
52 fotografií