Oproti prvnímu dnu stávky se sešla na Strahově asi třetina řidičů. Dopravu na magistrále nicméně stovky taxikářů výrazněji nezkomplikovaly. I přesto bylo v ulicích velké množství policistů a celou situaci monitoroval také vrtulník. „Policisté spolu se strážníky během dnešního protestu taxikářů uložili 46 pokut v celkové výši přesahující 20 tisíc korun. Deset přestupků oznámili správnímu orgánu a v jednom případě uložili kauci,“ uvedl pro Blesk.cz policejní mluvčí Jan Daněk.

V pondělí odpoledne chtějí taxikáři akci zopakovat a vyzývají premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), aby za nimi přišel na Strahov jednat. Organizátoři se rozhodli zavolat Babišovi po jeho čtvrteční „výzvě“. V té řekl, že je ochoten jednat, ale dosud ho k tomu nikdo nevyzval. Lidé podle asociací, které taxikáře zastupují, začínají jejich argumenty chápat. Ke stávce se připojili i provozovatelé většiny dispečinků v Praze.

Video
Video se připravuje ...

Taxikáři vyrážejí do centra města. Tadeáš Provazník

Zimní Strahov a jeden okupovaný stánek

Během obou dnů klesaly teploty pod bod mrazu, není tak divu, že se řidiči chtěli zahřát. U jediného stánku, který byl u stadionu k dispozici, tak byla neustále fronta. Vše zde ale bylo nealkoholické, dokonce i horký punč, kterým se promrzlí řidiči zahřívali. Zároveň se organizátoři omluvili za částečný nepořádek, který na Strahově způsobili, a celé prostranství prošlo před víkendem úklidem.

Taxikáři začali vyjíždět z parkoviště u strahovského stadionu okolo 14:15, kdy se kolona vozů vydala Chotkovými sady na nábřeží Edvarda Beneše a projela kolem Úřadu vlády. Na Hlávkově mostu taxikáři najeli na magistrálu. Po zhruba třech hodinách se někteří vrátili na Strahov, kde akci zakončili.

Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8 300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky. Společnost Uber ve čtvrtek uvedla, že se snaží hledat s městem a dalšími institucemi řešení, které by vyhovovalo všem.

Fotogalerie
28 fotografií