Technická správa komunikací zaslala ministerstvu 31. ledna zásadní důkaz k řízení o prohlášení Libeňského mostu za kulturní památku, a to expertní zprávu Kloknerova ústavu ČVUT, která hodnotí konstrukci mostu, její použitelnost, životnost a případný zásah.

Posudek Kloknerova ústavu ČVUT ukázal, že most je v havarijním stavu. Odborníci most zkoumali asi rok. „Závěr je možná trošku drastický. Nicméně obávám se, že musí být minimálně přistoupeno k poměrně rozsáhlé statické rekonstrukci. Jakékoliv dílčí zásahy povedou vždy k tomu, že most bude možno provozovat s omezeným provozem,“ řekl už dříve šéf ústavu Jiří Kolísko.

Video
Video se připravuje ...

Uzavírka Libeňského mostu Daniel Vitouš

Zbourat, nebo opravit?

Podle odborníků by výstavba i rekonstrukce vyšly na obdobnou částku, a to 550 až 600 milionů korun. V původním plánu Technická správa komunikací předpokládala náklady asi 350 milionů korun. Tento plán ale počítal s využitím současných pilířů mostu. To odborníci kvůli jejich špatnému stavu vyloučili.

Návrh na prohlášení za památku je podán na celé soumostí. Podle odborníků si památkovou ochranu zaslouží obloukové části mostu s kubistickými prvky, které dodnes nesou rukopis autora mostu, architekta Pavla Janáka. Rámové konstrukce, které jsou v nejhorším stavu a musí být vyměněny, jsou podle expertů architektonicky bezcenné.

Libeňský most byl v předminulém týdnu přeřazen do kategorie mostů v havarijním stavu. Technická správa komunikací začala most podpírat, práce by měly trvat zhruba měsíc, pak by se na most MHD mohla vrátit. Naopak není vůbec jisté, kdy by na most mohly vjet první automobily.

Fotogalerie
36 fotografií