Akce, která probíhá už od 5. prosince, stihla nalákat tisíce lidí. „Za ten týden, co tu jsme, už jsme prodali přibližně 1500 kostek másla,″ sdělila Johana Bernardová, hosteska, která na chod a doplňování výdejního automatu dohlíží. Ta také uvedla, že nejčastěji si sem pro máslo chodí spíše mladší lidé. „Třeba dnes, po 2 hodinách provozu, je už automat zpola vyprodaný.

Levné máslo v automatu ale není náhodou - jedná se o promoakci, kterou na Masarykově nádraží iniciovala nadnárodní společnost MasterCard s českou bankou Moneta. Podle produkčního akce je záměrem upoutat co nejvíce lidí na smysl bezkontaktních plateb za pomocí chytrých telefonů.

Video
Video se připravuje ...

Zájemců o vyzkoušení bezhotovostní platby mobilem je mnoho. David Zima

Ty ovšem musejí mít operační systém Android s aplikací Android Pay. Ta je přes banku spojená se zákazníkovou kreditní kartou. Právě díky tomu si v automatu lze máslo koupit. I přes toto „drobné omezení“ jde nebývale na odbyt, protože v supermarketech bývá jeho cena i 3x větší.

Nejen, že je to výhodné kvůli ceně,“ uvedl pro Blesk.cz Tomáš, který si zde máslo přišel nakoupit už poněkolikáté. „Jsem otevřený novým věcem. Je to snazší a rychlejší než platba kartou. Jestli je smyslem této akce poukázat na výhody platby mobilem, tak této akci fandím, protože mi tento způsob vyhovuje,“ dodal s vysvětlením, že sám podniká v oblasti informačních technologií.

Lidé s iPhonem mají smůlu

Máslo si zde mohou nakoupit zákazníci jen těch bank, které podporují platby přes aplikaci Android Pay. Vyjma Monety Money Bank jsou to ještě Komerční banka, J&T Bank a mBank. Ti, kteří po kapsách nosí konkurenční iPhone s jejich iOs, si máslo koupit nemohou, protože Apple tuto službu neposkytuje.

Stánek, kde je možné nakoupit si máslo za 15 korun, bude na Masarykově nádraží stát už jen do čtvrtka, vždy od 8 do 17 hodin. Zda budou jeho organizátoři plánovat podobné akce do budoucnosti, se ještě neví. Už nyní se však může říct, že akce svým záměrem a zajímavým provedením vzbudila kýženou pozornost.

Fotogalerie
9 fotografií