V pondělí v půl šesté večer se sešlo několik desítek Pražanů, kteří si stojí za tím, že je budova Transgasu významnou památkou naší minulosti. „Scházíme se tady kvůli vyjádření nesouhlasu s demolicí toho krásného objektu za námi a taky i s velmi špatným výkonem státní správy ve smyslu památkové péče,“ prozradil hned v úvodu Martin Benda.

„Jmenovitě tedy… ministra Hermana i ředitele památkového odboru hlavního města Prahy pana Skalického,“ pokračoval.

Součástí protestu byla i scénka iniciativy, která si říká Péče o památkovou péči. Pomocí alegorických masek představila několikaminutovou hru, která alegoricky ztvárnila tiskové konference ministra kultury Hermana. Celou ji můžete zhlédnout v tomto videu:
Video
Video se připravuje ...

Alegorické divadlo Eva Fornálová

Na transparentech byly k vidění nejrůznější naštvané výkřiky jako „Kolik stojí svědomí“, „Tvoje máma má ráda Transgas“ nebo „Nechme stát stavby, co stojí“.
Odpůrcům zbourání po rozhodnutí ministra už zbývá jen vyvolat rozruch. „Budeme doufat, že nový ministr ještě zvrátí rozhodnutí odstupujícího ministra Hermana a budeme také doufat, že investor pochopí, že budova Transgasu je tak cenná, že by její zbourání poškodilo jeho pověst,“ řekl Petr Zeman z iniciativy Prázdné domy, která patří mezi dalších několik organizací, které jsou proti demolici.

Transgas je dle aktivistů obrázkem své doby, kdy došlo v šedesátých letech k uvolnění a kdy se od té doby takové budovy už nestavěly. „Podobné stavby by si měli investoři hýčkat, protože opět přicházejí do módy a jednou by mohly být pro investora důkazem jeho kultivovanosti,“ říká Zeman.

V případě, že aktivisté neuspějí, společnost HB Reavis zde postaví polyfunkční budovu podle návrhu architektonického studia Jakub Cigler Architekti. Tu si můžete prohlédnout v rámci výstavy na oknech Transgasu nebo v tomto článku.

Transgas

Soubor staveb je dílem týmu Jindřich Malátek, Ivo Loos, Zdeněk Eisenreich a Václav Aulický. Autoři podnětu na prohlášení za památku budovy hodnotí jako vynikající ukázku stylově syntetické architektury 70. let, spojující prvky brutalismu, technicismu i postmoderny, ale také na českém území ojedinělou realizaci postmoderního urbanismu.
Fotogalerie
15 fotografií