Jak se trvale vyřeší dopravní situace mezi sídlištěm v Bohnicích a Trojou, bude možná zřejmé už po víkendu. Starosta Troji Tomáš Bryknar (Trojský kůň 2014) a šéf Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD) půjdou na magistrát, kde budou jednat u náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD). Blesk.cz získal vyjádření obou starostů na otázku, s jakým cílem na toto jednání půjdou.

Pohled Troji

„Budeme chtít najít kompromisní řešení toho, aby došlo ke zlepšení dopravní situace ve všední den v ranní špičce v Troji. Je pochopitelné, že nikdo nedokáže za měsíc vybudovat světelnou křižovatku na křížení ulic Lodžská – K Pazderkám, ale pokud dostaneme písemnou dohodu, že se Praha 8 a magistrát zasadí o nějaké kroky, které povedou k řešení, budu to vnímat jako vstřícný krok,“ popsal trojský starosta Tomáš Bryknar.

Jednou z možností, jak zkusit se situací něco dělat, je podle něj zkušebně nad serpentiny umístit mobilní semafor, který by během ranní špičky dopravu do Troji dávkoval. Dle trojského starosty by také nebylo od věci umístit do ulic čidla, která budou regulaci nad serpentinami řídit.

„Řidiči se tu jinak dostávají do pasti. Například v tomto týdnu se v předmětné lokalitě stala dopravní nehoda, na místo přijela odtahová služba. Pokud by se něco podobného stalo během špičky, celé to tam zkolabuje. Kdyby nedej bože v Troji začalo hořet, nikdo se tam v tu chvíli nedostane. O tom vůbec nikdo neuvažuje a nemluví. Nedovedu si představit, jak by se taková situace řešila,“ dodal ve svém stanovisku starosta Troji Tomáš Bryknar.

Pohled Prahy 8

V souvislosti s celou kauzou časově omezeného průjezdu serpentinami mezi Bohnicemi a Trojou od 7:30 do 9:30 hodin na veřejnost prosakovaly spekulace, že by mohlo jít o odvetný krok za uzavření Trojské ulice Prahou 8. Redakce Blesk.cz však získala přístup k zápisu z jednání na radnici osmé městské části z konce října 2014, kdy se už téměř stejná věc řešila.

Na dokumentu z tohoto jednání, které probíhalo rok před zprovozněním tunelu Blanka a dva a půl roku před znemožněním průjezdu Trojskou ulicí, je uvedený návrh radnice v Troji ke zřízení světelného signalizačního zařízení na křižovatce K Pazderkám – Lodžská, popřípadě zjednosměrnění ulice K Bohnicím ve směru Praha 7 – Praha 8.

„Letos v létě jsme u nás s vedením trojské radnice o tématu jednali. Uvedli jsme tehdy, že s dopravními značkami nesouhlasíme, ale o semaforech jsme ochotní jednat. Navrhoval jsem tedy, aby Troja předložila podklady, abychom věděli, jak by si to představovala. Dodnes to ale nevím, nikdo nám nic neposlal,“ uvedl pro Blesk.cz starosta Prahy 8 Roman Petrus.

Pokud podle něj na pondělním jednání na magistrátu dojde k otevření tématu neprůjezdnosti Trojskou ulicí, bude se Praha 8 zasazovat o udržení opatření, které tu snížuje intenzitu dopravní zátěže. „Na rozdíl od opatření v ulici K Bohnicím zneprůjezdnění Trojské nemělo tak zásadní vliv na dopravní situaci v oblasti,“ dodal k tématu starosta Prahy 8.

Fotogalerie
10 fotografií

Kromě komplikací během ranních špiček je další bolestí Prahy nedostatek parkovacích míst. V září se po několikaletém odkládání konečně zprovoznily podzemní garáže pod Letnou v Praze 7. Takhle to v nich vypadá: