Od v minulosti kritizovaných staveb pražští developeři postupně upouští. Naopak se více zaměřují na klasické bytové domy, které spojí s občanskou vybaveností nebo také školami a školkami. Takových projektů je hned několik. Avšak kvůli zdlouhavému povolování staveb se nových bytů Pražané dočkají až za dlouhá léta.

Oproti dřívějšku se také developeři snaží do rozhodování zapojit veřejnost a vyhnout se kontroverzi, která projekty o to více zdržuje. Například Lední medvěd, který měl vzniknout v Dejvicích, nahradí obvyklý dům pro bydlení s obchody v nejnižším patře. Podobně je na tom je i Břevnovský temelín, proti kterému tisíce lidí podepsaly petici a nahradit by jej měla méně „megalomanská“ stavba.

Líbivé projekty

Developeři se proto více zajímají o zkultivování prostředí, které by lidé nekritizovali. Nejvíce bytů k realizaci tak mají projekty na zanedbaných brownfieldech. Řeč je o severní části Nákladového nádraží Žižkov, Smíchovském nádraží nebo například Bubnech.

„Hlavní budoucí rozvoj ale přinesou především transformace velkých opuštěných průmyslových areálů, velké množství bytů pak vznikne zejména v projektech celých nových čtvrtí na plochách původně určených železnici, jako je nákladové nádraží Žižkov, Smíchov nebo Bubny,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Central Group Marcela Fialková. Samotní Pražané si změny mnohdy přímo žádají. Typickým příkladem může být projekt Smíchov City.

Zapojení veřejnosti zde bylo nebývale velké a mnohé z 1300 návrhů laické veřejnosti nakonec Sekyra Group do projektu za 15 miliard korun opravdu zapojila. Radnice Prahy 5 by také chtěla v projektu novou školu. I to už ale někteří developeři zapracovávají do projektů. Praha 4 by takto měla získat zcela novou školku z výstavby na Pankráci, kterou Central Group slíbil bezplatně převést do vlastnictví městské části.

Proměnit by se mělo také nádraží v Bubnech. Majitel části pozemků, společnost Orco Property Group, tu plánuje postavit novou čtvrť s byty, kancelářskými prostory, školami nebo zdravotnickými zařízeními. Celkově by tu mělo vyrůst 1,2 milionu metrů čtverečních nadzemních ploch. Vše je ale zatím pouze ve fázi studie.

Téměř plně obsazeny jsou v dnešní době také kancelářské budovy. „Míra neobsazenosti mezičtvrtletně klesla o 0,8 procentního bodu a ve druhém čtvrtletí 2017 tak spadla na 8,6 procenta. Nejvyšší míru neobsazenosti v tomto čtvrtletí vykazovala Praha 10 (13,9 %), Praha 7 (11,9 %) a Praha 3 (11,1 %). Naopak nejnižší míra neobsazenosti byla zaznamenána v Praze 9 (6,9 %), Praze 4 (7,1 %) a v Praze 2 (7,2 %),“ potvrzují čísla společnosti Colliers International, která sleduje stav nebytových prostor ve městech po celém světě. Právě v projektu Smíchov City by mohly vzniknout kanceláře a další pracovní možnosti až pro devět tisíc lidí.

Fotogalerie
45 fotografií