Tanvaldská, Frýdlantská a Čumpelíkova. To jsou tři ulice v Kobylisích, kde by měly v budoucnosti vyrůst nové budovy, které by tím nahradily současné nevyhovující objekty z období minulého režimu. Jsou to také tři ze čtyř projektů, které jsou předmětem sporu mezi radnicí Prahy 8 a společností CPI Property Group, která projevila zájem nové budovy postavit.

Podle městské části je problémem skutečnost, že budovy v uváděných třech projektech jsou výškové. S výstavbou nesouhlasí ani někteří místní obyvatelé, kteří se zorganizovali do několika spolků a proti vzniku nových domů bojují peticí.

„Zastupitelstvo Prahy 8 se vyjádřilo proti výškovým budovám, nakonec se na tom podíleli všichni zastupitelé ze všech politických uskupení Prahy 8,“ řekl Blesk.cz starosta Roman Petrus.

Oficiální vizualizace návrhu společnosti CPI Property Group.
Autor: CPI Property Group

Ten se podle svých slov jednání s developerem účastnil společně s architektem Ondřejem Tučkem, který je vnukem původního architekta zdejšího sídliště. Roman Petrus souhlasí s tím, že by se s uváděnými objekty mělo něco stát: jde totiž dle jeho názoru o socialistické prodejní plochy, kde se dříve nacházely samoobsluhy a další obchůdky, které od pádu totality pouze chátrají. Budovy, které navrhuje CPI Property Group, jsou ale podle něj příliš vysoké.

Dvě verze dosavadního průběhu

Developerská společnost uvedla, že tvrdé vymezení vůči projektům starosta Prahy 8 přednesl až v minulém týdnu. „Do té doby tak neudělal a přicházel pouze s dílčími námitkami, které jsme do návrhů promítli. Pan starosta se tak pro nás stal neseriózním partnerem k diskuzi. Od samého začátku prohlašujeme, že chceme otevřeně komunikovat s veřejností,“ vyjádřil se mluvčí CPI Property Group Jan Burian.

„Podle CPI jsem nekonzistentní ve svých názorech, proto jsme s panem architektem Ondřejem Tučkem vydali prohlášení. Už před prvním veřejným projednáváním těchto projektů jsem říkal, že návrhy nemohou při takové výšce nikdy projít,“ opáčil starosta Petrus.

Nepravdivé vizualizace

Developerská společnost připomíná, že všechny návrhy na stavbu domů v Kobylisích jsou v současnosti v první fázi, kde ještě není nic z aktuální podoby definitivní. Dochází prý také k šíření nepravdivých informací a vizualizací, které nemají s realitou ni společného.

„Na prvním veřejném projednání se lidé začali různě překřikovat a šířily se tam určité ‚zaručené pravdy‘. Vznikají navíc vizualizace, které nejsou z naší dílny. Některé zákresy, které kolují po internetu, jsou udělané tak, aby budovy vypadaly několikrát vyšší než okolní domy. Lidé pak takovou stavbu samozřejmě nechtějí,“ dodal Jan Burian s tím, že ani jeden z navrhovaných projektů podle něj nepřevyšuje okolní zástavbu. Opačná tvrzení označil za účelová a nepravdivá.

Oficiální vizualizace návrhu společnosti CPI Property Group
Autor: CPI Property Group

Společnost CPI Property Group ve svém oficiálním prohlášení uvedla, že dočasně pozastavuje své aktivity na území Prahy 8. Jan Burian zároveň prozradil, že developer hodlá prezentovat jednotlivé projekty konkrétním obyvatelům a společenstvím vlastníků jednotek, kterých se dané plány na stavbu dotýkají. Investor je prý připraven o všem dál jednat.

„Musím dodat, že ani v případě, že se společnost s lidmi dohodne, nemá v Praze 8 vyhráno. My máme jasně platné usnesení a toho se jako samospráva musíme držet,“ dodal starosta Roman Petrus.

Podívejte se na objekty, kterých se má výstavba týkat:

Fotogalerie
8 fotografií

VIDEO: V nedalekých Dolních Chabrech se v rámci dalšího developerského projektu právě dokončila budova zdejší mateřské školy. První děti do ní vkročí v září: