Ve Ctiradově ulici v Praze 4 zasahovali v pondělí 12. června večer hasiči, policisté, plynaři a statik. Nejspíš vlivem probíhající stavby nového developerského projektu tu došlo k narušení statiky jednoho z domů, z bezpečnostních důvodů tak odborník uzavřel rohové byty, které se nacházejí nad sebou v těsné blízkosti staveniště v sousedství.

„Statik konstatoval, že dům je částečně neobyvatelný, protože jsou tam velké praskliny od shora až dolů. Z rohových bytů vystěhoval šest lidí a dvě děti. Část nájemníků, kteří nejsou v rohových bytech, problém nemá. My jsme se přestěhovali k příbuzným, kteří bydlí naproti přes chodbu,“ prozradila redakci Blesk.cz obyvatelka poškozeného domu Břetislava Mardešićová (61), která naštěstí měla kam jít.

Okamžité uzavření

Přestože bylo kam se uchýlit, uzavření části domu kvůli narušení statiky je velkou komplikací pro každodenní život. Odborníci totiž po zhruba hodinu a půl dlouhém vyhodnocování situace poškozené byty uzavřeli s okamžitou platností, lidé si tak už ani nemohli dojít pro oblečení nebo kartáček na zuby. „Už nás tam pak vůbec nepustili,“ potvrdila obyvatelka domu.

Podívejte se, jak to na místě vypadá:

Problémy se statikou se mají týkat celkem tří bytů, v každém podlaží jednoho. „V jenom podlaží je byt prázdný. Kromě nás to ještě ovlivnilo jednu mladou rodinu. Kdybychom tu neměli příbuzné, nevíme, co by s námi bylo, jestli by nás dali do hotelu? Nevíme. Možnost bydlení nám nenabízeli, zatím to nechali na nás. My jsme přišli s tím, že máme kam jít, takže se to vyřešilo takto ústně,“ vysvětlila Břetislava Mardešićová.

Co bude dál?

Den po uzavření části domu ještě obyvatelé nevěděli, jak bude situace pokračovat. Žijí tedy v nejistotě toho, na jak dlouho budou přebývat v provizoriu. „Říkali nám pár dnů, nebyli konkrétní. Statik okamžitě zastavil sousední stavbu. Budou to řešit dál, verdikt, co se s tím bude dělat, hotový není,“ řekla obyvatelka poškozené budovy.

Za problémy nejspíš může v sousedství probíhající stavba.
Autor: Daniel Vitouš

Bezprostředně vedle domu se nyní staví developerský projekt s názvem „Rezidence Gröbovka“. Přímo na stavbě redakce Blesk.cz zjišťovala aktuální situaci, přítomní pracovníci se ale odmítli vyjádřit. Oficiální informační panel, umístěný na oplocení, poskytuje telefonní spojení na stavbyvedoucího. Tady jsme se dozvěděli, že by mělo být všechno v pořádku a stabilizované, žádné další podrobnosti ale ani touto cestou nikdo neposkytl.

Břetislava Mardešićová a další obyvatelé domu tedy zatím musejí počítat s dočasným bydlením. „To víte, že to bude mazec. Nebude to nic příjemného,“ uzavřela rozhovor zdejší obyvatelka.

Prohlédněte si, jak to nyní ve Ctiradově ulici v okolí stavby vypadá:

Fotogalerie
17 fotografií